Noisy meets Dierlijk Noisy meets Dierlijk

4e interview met zeeuwse dj

, Tekst: Noisy Lois, Foto: Andre Joosse

Noisy meets Dierlijk

4e interview met zeeuwse dj

Tekst: Noisy Lois, Foto: Andre Joosse ,

In het kader van het in kaart brengen van Zeeuwse DJs en producers, zal mademoiselle Noisy elke maand 2 Zeeuwse DJs en/of producers interviewen. Dit keer dj Dierlijk.

4e interview met zeeuwse dj

Wie is DJ Dierlijk en wat heeft hij met dieren?
Geboren in Middelburg in de 80er jaren. Als kleine man wild gedanst op Michael Jackson (Bad en Thriller favoriet) en vandaag de dag triest na het verlies van dit grote idool. Ik ken weinig artiesten die zichzelf zo vaak zo knap opnieuw uit hebben gevonden. Ik heb in middelburg gymnasium gedaan, daarna in Utrecht kunstgeschiedenis bachelor gedaan, daar heb ik vrienden gemaakt die deels toen al deejayden cq produceerden, toen ontstond de fascinatie voor het dansen op house. Begonnen rond 2002 feestjes te bezoeken in de Mazzo (meest sympathieke Amsterdamse club ooit vanwege mix rasamsterdammers en hippe lui en drugshoofden). In 2004 verhuisd naar Den Haag en begonnen met studie Bouwkunde (architectuur). In 2004/2005 ging de progressive house muziek waar ik naar luisterde een beetje dood (het werd allemaal minimaler of harder). Ik vond zowel  het mimimale als het harde leuk (was zowel op de eerste Joost van Bellen feestjes 'Rauw' als op de eerste 'Voltts''), raakte vooral geinteresseerd in de nieuwe 'banger' sound, die vooral uit Parijs kwam (Ed Banger, Institubes, onder anderen) die op een of andere manier rock en pop en house bij elkaar bracht. Toen begon ik platen te kopen en die thuis te mixen. Draaien begon ook bijna gelijktijdig, met name op prijswinnend (gouden kabouter) katapult, studio80 Amsterdam. Veel opgetrokken met de Heykids DJs. Zomer 2008 verhuisd naar Zwitserland voor mijn master architectuur - daar draaien weer opgepakt en langzaam bekendheid op aan het bouwen. Zwitsers vinden Hollanders leuk, dus dat werkt goed, alhoewel het publiek niet zo op de hoogte lijkt (of teveel drinkt, een van de twee).  De muziek die ik speel wordt steeds housier, met pop/rock invloeden steeds subtieler in de achtergrond. Draai deze zomer veel, en in Augustus voor het eerst in Hive, Zwitserlands grootste club voor muziek in mijn interesse gebied. 


Met wat voor equipment draai je?
Begonnen met vinyl, maar deze zomer langzaam aan het overstappen op cd's omdat het goedkoper is, makkelijker en vooral: lichter!!! Verzamel nog steeds vinyl, maar dan vooral albums of bijzondere dingetjes. Bijvoorbeeld heb ik net de release van Death From Above op roze vinyl gekocht.


Is deejayen een hobby of een carriere?
Hobby. Architectuur komt op nr 1. Heb net mijn eigen buro opgericht en wil binnen twee jaar zo succesvol zijn dat we (4 partners) fulltime lekker voor onszelf aan de slag kunnen. Deejayen is de perfecte uitlaatklep daarnaast. Architectuur doe je met je hoofd, deejayen met je buik.


Hoe is het nachtleven in Zurich?
Het publiek is zoals gezegd een beetje langzaam, lopen zeker een half jaar op Amsterdam achter, maar moet daar wel bij zeggen dat er in Zürich ongelofelijk veel clubs zijn en er in dat opzicht ook veel te doen is. Jammer genoeg alleen do/vr/za - de avonden doordeweeks zijn nog niet op kwalitatieve wijze ingevuld. Je kunt dan alleen naar betrekkelijk commerciele parties. Er is echter wel een groepje jonge djs die ik heb leren kennen die veel organiseren en waarvan ik de komende jaren veel verwacht.


Wie zijn je favoriete artiesten/producers?
Renaissance Man is nummer 1 wat mij betreft. Hij maakt hele hele vette house met hele lekkere vrolijke samples. Muziek die iedereen begrijpt zonder oppervlakkig te zijn (niet in der verste verte).
Een van de producers die ik verder als muzikaal voorbeeld neem is Tekitek, of wel Teki Latex. Hij zette al heel vroeg Institubes op, een van de labels die de banger sound voor het eerst brachten. Daarnaast bouwde hij met zijn hiphop formatie TTC enorm succes op in de Franstalige wereld (alleen dat is al een waanzinnige achievement). Hij is nu weer een van de eersten die de banger sound's 'zaagmachine' esthetiek gedag zegt en het label 'Sound Pellegrino' heeft opgericht, om het alternatief te formuleren. Onder dit label brengen gasten als Renaissance Man, Harvard Bass, Zombie Disco Squad, Douster, Solo, etc. nu hele goede platen uit. Die kun je blind kopen - gegarandeerd succes op de dansvloer. 


Wat is je favoriete plaat van nu?
Gister kwam deze uit  African Chant - King Chutt & Scottie B, Top Billin rmx. Deze kwam ongeveer twee weekjes terug uit op het Top Billin Label uit Finland. Hij is best wel ruig, maar werkt echt lekker als je even een climax die je op hebt gebouwd wilt cashen Lachebek 


Wat is je alltime favoriete plaat?
Qua producties ben ik vaak diep onder de indruk van Villalobos, dat is muziek die ik nu langzaam in mijn sets opneem, maar eerder nooit zo plek voor had. Alcachofa vind ik een ongelofelijk goed album, en is wel mijn favoriete album ünerhaupt denk ik zo.


Hoe reageert het publiek op jouw muziek en hoe is jouw muziekstijl het best te omschrijven?
Gek genoeg krijg ik mensen bijna altijd aan het dansen, al vanaf de eerste gig die ik in Amsterdam deed. Toen kon ik nog helemaal niet zo goed mixen. Mijn muziekstijl zou ik omschrijven als 'Midget', omdat dit de noemer is waaronder artiesten als RMan, Solo, Zombie Disco Squad enzo ondergebracht zijn. Dan kan ik nog een hele reeks van stilistische invloeden noemen: electro, nu-rave, favela, baltimore, detroit, minimal, pop etc. etc. Maar eigenlijk vind ik "lekkere house muziek" het beste. Ik vind de muzikaliteit van mijn muziek het aller belangrijkst - waar het vandaan komt maakt me minder uit en al die genre terminologie interesseert alleen in zoverre dat je die nodig hebt om nieuwe artiesten en nieuwe liedjes te vinden. 


Produceer je ook en wat zijn je ambities voor de toekomst?
Ik produceer niet. Maar heb wel Ableton op mijn computer geinstalleerd, dus als ik een keer tijd over heb dan gaat dat er wel een keer van komen. De vraag is alleen of ik er talent voor heb, dat weet ik nog niet zo.


Wat is je leukste dj ervaring.
Ik had een jaar niet meer in Amsterdam gedraaid, en eergisteren draaide ik weer op het feestje waar ik voor het eerst draaide - Katapult, dat was super. Super om te merken dat mijn thuispubliek me nog steeds weet te waarderen, super om met mijn vriendjes te draaien en te merken dat zij ook enthousiast waren.


Naast welke dj zou je graag in dj boot willen staan?
Renaissance Man (is een duo overigens) 


Je moest draaien op het 3voor12 Zeeland lanceerfeest. Hoe  was het om weer eens in Zeeland te draaien?
Het was een leuk feestje, Diesel Disko vond ik heel goed. Ik had kippevel bij hun David Bowie cover - ongelofelijk knap was dat. De act vond ik ook zeer overtuigend (vooral als je je bedenkt dat die gasten zo jong zijn). Daar gaan we dus nog veel van zien denk ik zo. De Spot is super voor Middelburg denk ik, ik voorspel dat het binnen een jaar de functie van het Schuttershof overneemt als danspodium van Middelburg. Het is gewoon de enige plek in Middelburg die frisse nieuwe dingen programmeert voor zover ik weet. Ik erger me in Middelburg altijd ontzettend aan DJs die al 10 jaar dezelfde slechte tot middelmatige platen spelen en op de koop toe meestal nog geen eens kunnen mixen. Ik weet zeker dat er genoeg jong talent rondloopt met goede smaak in Middelburg en omstreken, en zie er naar uit die te komen beluisteren in de Spot zodra ik er weer eens een keer ben.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland