Meer zon en publiek op Scheldepop zondag Meer zon en publiek op Scheldepop zondag

Modder weerhoudt niemand ervan om te dansen

, Redactie 3VOOR12/Zeeland

Meer zon en publiek op Scheldepop zondag

Modder weerhoudt niemand ervan om te dansen

Redactie 3VOOR12/Zeeland ,

Het weer ziet er op de tweede dag van Scheldepop in Terneuzen een stuk aangenamer uit. Dat zorgt er, samen met een aantal topacts, voor dat er meer publiek is dan op zaterdag. Genoeg redenen voor een feestje dus!

Modder weerhoudt niemand ervan om te dansen

De regen van zaterdag heeft het Scheldepop-terrein, op sommige plaatsen, omgetoverd tot een modderpoel. Doordat de zon schijnt, is er gelukkig toch wat meer publiek op de been. Nog niet zoveel als de organisatie graag had gezien, maar wel genoeg om er een fijne tweede dag van te maken. Tot je enkels in de modder dansen op Ellen ten Damme, Hans Dulfer, Def P & Beatbusters en Dr. Lektroluv. Dat gecombineerd met wederom enkele verrassende voorronde-winnaars. Wat wil je nog meer?
 
Voor weinig publiek opent Excused zondag de tent op de Popstage. Zij hoeven zich echter niet te excuseren want met vrolijke popliedjes zorgen de Amsterdammers voor een leuk begin van de dag. De samenzang is goed en de band is prima in balans. Het belooft een zonnige zondag te worden.

Respect! Respect voor Rap-A-Noia en beatmaster Double8. Met hun even geconcentreerde als onderkoelde raps met een hoge woorddichtheid klinken zij fel en achteloos tegelijk. De teksten hebben onverbloemd een boodschap met een Zeeuwse teint. De vermakelijke goed hoofdknikbare hiphop uit de eigen streek is minder brutaal maar met meer melodie en afwisseling dan The Opposites. Hiphop is een topsport met Rap-A-Noia en Double8 als runners-up.

Francis Levoy met band heeft eindelijk weer een thuiswedstrijd na een tour in Austin, Texas (de USA is in alle staten rapte Rap-A-Noia al even hiervoor). Met de met country, blues en folk doorspoelde traditionele rockmuziek is de Terneuzense band, hoe ongelofelijk het ook mag klinken, bekender in de Verenigde Staten  dan in eigen land. Tijd om hier verandering in te brengen lijkt het en met een nieuwe en uitstekende bassist in de gelederen zijn ze er meer dan klaar voor.  Voor de gelegenheid zette Francis op het hoofdpodium een rauwe stem op en had hij enkele backings meegebracht. Francis Levoy in zijn zuiverste vorm bezorgt echter het publiek nog altijd het meeste kippenvel. Daarnaast kan de band ook voortreffelijk rocken en op die manier sluiten zij met het nummer ’Into the country’ een prima optreden af. Op naar het volgende en blijf alsjeblieft in ons land. Binnenkort vind je een interview met Francis Levoy op 3voor12/Zeeland.

Tijd voor een bezoekje aan de Popstage, waar de jonge honden van Johnny Stardust de show stelen met hun vrolijke brit-rock. De drums van Hans doen wat denken aan Arctic Monkeys, de gitaar en bass zijn fel en vrolijk en de bandleden enthousiast. Combineer dat met de frisse stem van zanger Roy en hier staat een fijne verrassing. Dat ze hier staan is niet meer dan normaal, gezien hun waslijst aan optredens op allerlei festivalletjes door het hele land. We verwachten nog veel meer van deze jongens te horen!

Fun Lovin’ Criminals, maar toch ook weer niet helemaal. Tuxedo Bandido, een van de 8 winnaars uit de vooronden, is een mengeling van verschillende stijlen zoals latin, rock en pop. Zelf gebruiken ze de term “hippop”. Tijdens het optreden wordt het oog net zoveel verwend als het oor: het podium is afgezet met een crime scène investigation lint, er staan plastic palmbomen, de compadres zijn strak in pak en op de achtergrond draait een videoprojectie. Helaas is er teveel belichting op het scherm waardoor de projectie slecht te zien is. De interactie met het publiek is beter dan tussen de bandleden onderling. Tussendoor wordt er een Lingo spelletje georganiseerd; het heeft 6 letters en begint met een T….. Jawel hoor: Tuxedo! Groene strandballen vliegen door de tent en dit is de aftrap voor het nummer “Lucky Day”. Ondanks het feit dat er veel beats uit de computer worden gehaald, is er toch het gemis van een echte drummer. Tuxedo Bandido is een band waar veel meer in zit dan ze hebben laten zien.

Met een eigen stijl, sexy zang en mooie teksten is Ellen ten Damme al jaren ’von Kopf bis Fuss’ erg on-Nederlands goed. Daarnaast is deze uomo universale ook nog sensueler dan alle Katjas en Yolanthes bij elkaar. Indien zij zich alleen op haar muziek zou richten moet zij als enige in staat worden geacht rockdiva Anouk van de troon te stoten. Hulde voor Scheldepop Ellen ten Damme te programmeren. Met het spannende gitaarwerk van Robin Berlijn heeft de muziek een bluesy karakter waarbij de overige ervaren bandleden prima onderhoudend zijn. Ellen en band maken de verwachtingen volledig waar. De songs ’Impossible Girl’ van haar laatste en gelijknamige cd, het al oudere ’It Ain’t Easy’ en het mooie ’Stay’ doen het erg goed. Ellen ten Damme is een vrouw met vele talenten en dat deze goed bewegende actrice ook aardig kan turnen blijkt uit de onvermijdelijke handstand (in een rood jurkje!) tijdens de ongecensureerde versie van het speciaal voor het Duitse songfestival geschreven nummer ‘Plattgefickt’. Een suggestie: Vaardig voor Nederland Ellen ten Damme af naar de volgende editie van het songfestival want zij is een echte Topper.

De tent van de Popstage staat redelijk vol als de negenkoppige band Groover begint te spelen, maar dat hoort ook bij een skaband. De twee zangeressen en ook de overige bandleden hebben er overduidelijk zin in en proberen er een feestje van te maken. Het enthousiasme van de band slaat al snel over op het toegestroomde publiek want er wordt uitbundig gedanst. De jonge bandleden van Groover laten de zon stralen op de popstage met hun vette ska/reggae show.

Hans Dulfer & Newband, de publiekslieveling van vorig jaar, trekt nu ook weer iedereen naar de Main stage. Wanneer na de eerste nummers zijn dochter Candy het podium betreedt, komt er nog meer volk naar voren. Jazz is de uitgangspositie, maar het wordt in een modern jasje gestoken met DJ Kikke, Barkman en MC Helder, waardoor ook het jongere publiek de muziek weet te waarderen.
Vader en dochter weten het publiek uitermate goed te entertainen want er wordt heel veel gedanst, het publiek kan er geen genoeg van krijgen. Hans Dulfer geniet zichtbaar van het vrolijke publiek, hij oppert zelfs volgend jaar weer van de partij te zijn… Wie weet?

De Betuwse Beatbusters brengen de toeschouwers alvast in de stemming voordat Def P opkomt. Het publiek deint lekker mee op de muziek en komt helemaal los wanneer Def P verschijnt. De combinatie van ska, reggae en rap met vlijmscherpe teksten zorgt ervoor dat er flink wordt geskankt onder de fans. Helaas trekt Dr. Lektroluv op het main stage het merendeel van het publiek, waardoor er maar een schaars publiek bij Def P & Beatbusters staat. Een supervrolijke fan, onze 3VOOR12/Zeeland reporter Jeroen de Back, sprokkelt de mensen bij in de tent bij elkaar zodat iedereen voor het podium staat te dansen. Het enthousiasme van het publiek wordt duidelijk gewaardeerd door de bandleden. Eigenlijk moet Def P verder want hij moet ook nog met Osdorp Posse in België spelen, maar omdat de trouwe aanhang om meer roept, besluiten ze toch nog een toegift te geven in de vorm van een reggae jam. Def P & Beatbusters sluiten de Popstage in skankhopstijl af!

Vanuit de tent waar de Popstage 2 dagen lang zijn werk deed voor de, veelal startende, bands uit de vororondes begeven we ons nog even naar de Main Stage. De modder rijkt inmiddels tot aan de enkels, maar de muziek van Dr. Lektroluv is zo dansbaar dat je niet stil kunt blijven staan. Samen met nog een paar honderd anderen sluiten we al dansend en springend een mooi festival af. Hopelijk zit er in de toekomst nog een Scheldepop in, hoewel dat door de lage opkomst misschien wel nooit zal gebeuren. Jammer voor een festival met zoveel potentie!

Teksten: Jeroen de Back, Ingeborg de Pooter, Wim Steijns, Job Zwegers, Jamie Scherbeijn

Fotografie: Ingeborg de Pooter, Merel Verspuy

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland