Osdorp Posse laat zich nog 1 x van zijn beste kant zien

Waardig afscheid van 2 decennia hardcore nederhop

Tekst: Jeroen de Back Foto's: Ingeborg de Pooter ,

Zaterdag 25 april; voor velen belooft dit een gedenkwaardige avond te worden. Osdorp Posse speelt vandaag zijn laatste concert in Zeeland. De laatste kans op een ouderwets hardcore hiphop feestje. Na 20 jaar hiphop heeft Osdorp Posse besloten er mee te stoppen. Maar niet voordat ze een afscheidstournee hebben volbracht.

Dat Osdorp Posse ook onder de Zeeuwen een grote aanhang heeft, blijkt wel als we bij de Piek aankomen. De deuren zijn nog niet open, maar de straat staat al vol met mensen. Het concert is dan ook volledig uitverkocht. Voorafgaand aan support-act Jerome XL wordt de sfeer er al goed in gebracht met hiphop muziek en clips in de breedste zin, hoewel er nog veel mensen in het café zitten. Als het de beurt is aan Jerome XL om het publiek verder op te warmen, loopt de zaal aardig vol. Jerome en zijn collega DRT weten wel van aanpakken. Met rake teksten over de regering en dikke freestyles gaat de zaal  voor de bijl. Het freestylen gaat zo lekker dat ze zelfs na de beat nog doorrappen. Niet veel later gooien ze nog een freestyle de zaal in over,notabene, Harry Potter. Met dit sterke optreden is de toon gezet en ze maken de zaal helemaal warm voor Osdorp Posse. Zelf zijn ze hier minstens net zo enthousiast over als het publiek. Laat de OP maar komen!


Het duurt vrij lang voordat Osdorp begint, dus de zaal wordt wat onrustig, maar de dj’s weten iedereen wederom goed bezig te houden. Dan komt de OP binnen en gaat de tent helemaal los. De zaal staat op zijn kop en na 2 nummers wordt er al flink gecrowdsurfed. Ik wist niet dat je een houten vloer zo goed kon voelen bewegen onder je voeten! Zelfs een goede maat van me, herstellende van een beenbreuk en altijd groot OP fan, staat in de pit mee te dansen en rappen. De kleine zaal van de Piek maakt dat de sfeer intiem is en er is dan ook veel contact tussen de band en het publiek. Het feit dat de gespeelde nummers een opsomming zijn van 2 decennia hardcore hiphop maakt het feest compleet. Top 10 hit ‘Origneel Amsterdams’ komt voorbij en ook ‘Moordenaars’ ontbreekt niet. Uiteraard wordt er ook nu gefreestyled (over een knuffelkonijn) en is er zelfs ruimte voor verzoekjes. De band heeft het zelf duidelijk ook goed naar de zin en vindt Zeeland ‘duidelijk intelligenter dan de rest van Nederland’ en ‘vet hardcore’. MC King maakt zelf ook nog een stagedive. Halverwege het, zeer warme en dus zweterige, concert volgt een kort intermezzo; 2 Georgische jongens laten een knap staaltje breakdancen zien. De band is weer opgeladen en ze gaan nog even rustig door met het uitspuwen van hun grootste hits. Bij het nummer ‘Steek ‘m op’ vliegen de joints zowat door de lucht en het duurt dan ook niet lang voor Def P er één aangeboden krijgt. Maar dan, na dik anderhalf uur, nadert toch het einde van dit geweldige afscheidsconcert. Def P sluit af met zijn eigen favoriete OP-nummer ‘Vlijmscherp’. Bij het allerlaatste nummer ‘Geen slaap tot Osdorp’ gaat de zaal nog even compleet uit zijn dak en het podium raakt gevuld met zowel band als publiek.


Voor de mensen in de zaal is het duidelijk nog lang niet genoeg, maar aan alles komt een einde. En zo ook aan de Osdorp Posse. Met dit concert hebben ze nog even duidelijk gemaakt dat ze de grondleggers en meesters van de nederhop zijn. Def P, Seda, King, IJsblok en Daan gaan nu ieder hun, min of meer, eigen weg in andere projecten. Zo zal Def P bijvoorbeeld nog te zien zijn met de Beatbusters (onder ander op Scheldepop) en samen met Jerome XL in het project Digibombers. Gelukkig maar, want wat moet de nederlands hiphop scene nou zonder deze legendes?