Mexicaanse bandieten en country noir

Slim Cessna’s Auto Club & Tuxedo Bandido vermaken De Spot

Tekst: Justin Faase Foto's: David Janse ,

Slim Cessna Auto Club uit Denver, Colorado werd reeds in diverse Amerikaanse media uitgeroepen tot beste live band. Hun country gothic muziek is dan ook krachtig en veelomvattend. Het optreden in De Spot in Middelburg was daarop geen uitzondering. Het voorprogramma was in handen van Fun Lovin’ Criminals adepten Tuxedo Bandido.

Het is een beetje een raar gezicht, wel een drumstel op het podium, maar geen drummer. De Zeeuwse band Tuxedo Bandido gebruikt in plaats daarvan samples aangestuurd door pedalen op het podium. De drie heren zijn strak in het pak gekleed en weten door middel van geprojecteerde videobeelden een Mexicaans sfeertje te creëren. Over de muziek kan geen twijfel bestaan: onbeschaamd worden hier de Fun Lovin’ Criminals gekopieerd. De relaxte combinatie van Americana, funk en hip-hop werkt uitstekend, waarmee het gebrek aan originaliteit wordt vergeten.

Tuxedo Bandido gebruikt ook samples om de nummers aan te kondigen. Zo komen onder meer Hernando’s Hideaway van The Johnston Brothers voorbij en natuurlijk ook Mexico van de Zangeres Zonder Naam. Tussendoor wordt nog een glaasje tequila genuttigd. Het drietal onder aanvoering van Maxim S. Calda, weet duidelijk dat beeld en imago ook bijdraagt aan de sfeer die een band neerzet. Met een echte drummer, een schuiftrompet erbij en een album, gaat deze band zeker verder komen dan alleen Zeeland.

“De country band die speelt in de bar aan het einde van de wereld.” Zo omschrijft labelbaas Jello Biafra (bekend van de punkband Dead Kennedys) Slim Cessna’s Auto Club. De Spot staat nou niet direct aan het einde van de wereld, maar de zeskoppige band rond zanger Slim weet de ambiance wel meteen in een gitzwart jasje te steken. De twee zangers, beide getooid met een cowboyhoed, steken hun gebrek aan levensvreugde dan ook niet onder stoelen of banken. Ze duiken meteen het podium af het publiek in met hun teksten over drank, drugs, godsdienst en vrouwen. Zelf lijken ze ook wel een aardig glaasje te lusten, want tijdens het optreden wordt er regelmatig gestruikeld over luidsprekers en rondliggende snoeren.

Dat laatste doet overigens niets af aan de strakheid van de band. Als een soort 16 Horsepower met een tray energiedrankjes achter de kiezen speelt Slim Cessna’s Auto Club vooral nummers van het laatste album Cipher. Met een zwart randje combineert de band country, bluegrass, gospel en punk. Het gebruik van een pedalsteel en contrabas geeft het geluid een authentiek redneck sfeertje. De melodieuze zang van Slim wordt afgewisseld en ondersteund met de agressievere Munly maar helaas is het geluid vanavond niet te best. De stemmen klinken een beetje weggemoffeld en wanneer er ook een banjo wordt bij gepakt, is deze nauwelijks hoorbaar. Desondanks speelt Slim Cessna’s Auto Club een fascinerende show met veel sarcastische humor, balancerend op de grens van geniaal en dubieus.