Infinite Mind winnaar 2nd influenZ

Talentenjacht op zoek naar de Zeeuwse belofte

Tekst: Anne Westerweele Foto's: Andre Joosse ,

Aan jonge muzikanten ontbreekt het niet in Zeeland! De Zeeuwse talentenjacht 2nd InfluenZ is afgesloten met Infinite Mind als winnaar.

Aan jonge muzikanten ontbreekt het niet in Zeeland! Al om zeven uur begeef ik me naar de Stenge in Heinkenzand voor de finale van 2nd InfluenZ. Na een maandenlange voorselectie hebben negen bands het tot de finale geschopt. De bandjes spelen tot half één vanavond, waarna de uitslag bekend wordt gemaakt. De winnaar mag onder andere spelen op Klomppop, een hele eer voor een pas begonnen band!

De avond wordt geopend door de metalband Sixfiftynine. Het intro als voorgerecht smaakt naar meer, het hoofdgerecht krijg ik bijna niet meer door m’n strot en het nagerecht hoeven ze niet eens meer te serveren. De band verveelt me met hun lange nummers, en mij niet alleen. Ook al spelen ze erg strak, de halflege zaal staat er ook maar stijfjes bij.

De volgende band, Flying Nemesis (goth-metal) is ook al niet veel soeps. De eerste gedachte die in me naar boven borrelt is: waar is de bassist?! Pas als die ontbreekt merk je hoe belangrijk dit bandlid eigenlijk is. Ik word een beetje droevig van de band, gelukkig maakt de zangeres nog iets goed.

Fornost en Assassinated, nog twee metalbands volgen, en hen lukt het uiteindelijk wel om het (voornamelijk veertienjarig) publiek mee te krijgen, iets wat uitmondt in een pit in het midden van de zaal. Er is in Zeeland ook niet veel meer te doen voor deze leeftijdsgroep, logisch dat ze hier hun heil zoeken.

Infinite Mind zorgt voor wat afwisseling in muziekstijl deze avond. Ze spelen melodische nummers die muzikaal gezien erg goed in elkaar zitten. Ook de zanger verdient een groot compliment. Helaas gebeurt er niet zoveel op het podium, iets waar de jongens in de toekomst nog aan moeten werken. Toch mag de band zich officieel winnaar van 2nd Influenz noemen, met als jurycommentaar dat de band een echte belofte is!

Andere bands die deze avond de bühne beklommen zijn: Custom Made, een rockband met mooie, lange composities, The Wooden Shoes, een energieke rock’n roll band die weet hoe te entertainen en Golden Coffee, een band met goed geluid dat me doet denken aan Fall Out Boy. Tijdens het juryoverleg speelt Audiofungus als special act, een band die de spanning goed weet op te bouwen en voorzien van een retestrakke drumster.

Daarnaast siert Scarabee het podium met opgewekte britpop die de zaal vrolijk mee laat klappen. Ik heb de gitarist/zanger Tijs weten te strikken voor een klein interviewtje. Volgens de jury een veelbelovende gitarist met goede sounds, en dat vindt Tijs een gaaf en motiverend commentaar! Met John Lennon en Paul McCartney als grote voorbeelden is het niet vreemd dat The Beatles grote invloed hebben op de muziekstijl van Scarabee. De band bestaat nog maar zo’n 2 en ’n half jaar, maar speelt 27 juni al in de Melkweg in de finale van de Kunstbende. Toch is het hen niet gelukt om deze avond ook te winnen. Tijs kan er wel mee leven, muziek maken is iets wat hij niet laten kan en droomt ervan internationaal door te breken.

Dat muziek maken iets is wat ze niet laten kunnen, geldt denk ik voor alle muzikanten die in de finale hebben gespeeld. Het maakte deze avond de moeite waard, met als uitsmijter een terechte winnaar!