Aanstaande zaterdag gaat de City Of Dance in Middelburg van start. Een prima gelegenheid om voor de Zeeuwse producer en dj Noisy haar nieuwe EP Polar Motion te presenteren. Hoewel de titel anders doet vermoeden, zal menigeen het aardig warm krijgen van dit plaatje.

IJskoude doch warmbloedige techno

Noisy, ook wel bekend als Noisy Lois, is een Nederlandse producer dan wel dj die in Londen veel inspiratie op heeft gedaan op het gebied van house en techno. Tegenwoordig weer residerend in Holland, heeft zij de samenwerking gezocht met de Rotterdamse producers Drijfhout en Justin Patti, als ook haar broertje Rocstar. Het resultaat is een EP met 4 nummers vernoemd naar en wellicht ook geïnspireerd door Polar Motion. Polar Motion is de beweging die de as van de aarde maakt. Deze verandering ten opzichte van het middelpunt – de pool – is minimaal; slechts enkele meters. De invloed is echter groot. Daarin vinden we ook de aanpak terug van de Polar Motion EP.

De track Arctic Disco (feat. Rocstar) is een pompend en lekker zomers technonummer dat je in de eerste instantie eerder aan Miami doet denken dan aan de Noordpool. Door de vrolijk echoënde jaren 70 disco melodieën en de bijna latin aandoende beats kunnen de voetjes moeilijk stil gehouden worden.

Anders gaat het eraan toe bij het titelnummer. Hier dreigen minimale beats met een duistere sfeer en een ijzig geluid dat dit doorklieft maakt het donkere plaatje compleet. Dat betekent overigens niet dat er niet op gedanst kan worden. Polar Motion, mede geproduceerd door Drijfhout en Justin Patti, is misschien wel het beste nummer van de EP, zeker gezien de productie ervan: tot in de puntjes. En daarom ook uitstekend geschikt voor thuis met de koptelefoon op.

Polynya is de benaming van een plek van open water omringd door ijs. Of Noisy met haar “ice eating panic attack edit” van Polynya’s Elixer aandacht wil vragen voor de smeltende ijskap op de Noordpool is mij nog onduidelijk, maar feit is dat deze track opnieuw een sombere sfeer met zich mee draagt. Hier zijn de invloeden van Detroit goed terug te horen, mede dankzij Drijfhout en Justin Patti.

Energy Exerter is opnieuw een titel die naar het koude noorden verwijst, hoewel het boorplatform tegenwoordig dienst doet nabij het warme Griekenland. Hoewel de beats in dit nummer kil en afstandelijk aanvoelen, gelijk het vele staal van zo’n boorplatform, is het de warmte van oude rave uit Londen die prevaleert. Een beetje een Trainspottingsfeer, zogezegd. Na deze eclectische afsluiting voel je jezelf energierijk als een Eskimo die net een vettig pelsdier heeft verorberd.

Polar Motion is een EP die het naast de dansvloer ook niet onverdienstelijk doet in de huiskamer. Hij is uitgebracht op het Estocastical Beats label van Ramon Cebreiro en digitaal verkrijgbaar via Beatport. Noisy en Rocstar, alsmede andere dj’s zullen aanstaande zaterdag 25 juli, wanneer de EP uitkomt, de City Of Dance party verder opleuken in De Spot te Middelburg. Meer informatie daarover kun je in dit artikel lezen.