3voor12 Utrecht

Youth Care: de emotionele zevende plaat van Aestrid

Een kijkje in de getormenteerde ziel van zanger Bo Menning

Twintig jaar bestaat Aestrid alweer en deze week verscheen hun zevende album, getiteld Youth Care. Een album waarop zanger Bo Menning de strijd aangaat met de innerlijke demonen uit zijn jeugd. Zware kost, zowel thematisch als muzikaal, maar zo vol overgave gemaakt dat je vanzelf wordt meegezogen.

Youth Care opent met de dubbele single die het album al vooruitgesneld was. Aestrid heeft inmiddels een herkenbaar eigen geluid, dat vanaf de eerste gruizige gitaaraanslag van ‘Mirror Maze I’ langzaam opbouwt naar een steeds hoger gestapelde muur van gitaargeweld. Bo Menning neemt je daarbij mee naar zijn donkerste nachtmerries in een spiegeldoolhof van gedachten.

Dat hij geen onbekommerde jeugd heeft gehad, is ondertussen bekend. Ook op eerdere platen zong Mening bijvoorbeeld al over de moeizame verhouding met zijn vader. Met dit nieuwe album gaat hij echter nog een stukje dieper in op het verwerken van zijn jeugdtrauma’s. Want trauma’s zijn het, die hem nu doen worstelen met PTSS. Dieper en dieper word je meegezogen in het spiegeldoolhof, dat in het laatste deel van het tweeluik, voortgedreven door de stuwende drums van Ray Murphy en de dwingende baslijn van Jurriaan Sielcken, steeds intenser wordt. Een sirene in een onstuimige storm van gitaren.

Op het rustiger ‘Death Wisher’ wordt Menning fraai aangevuld door de stem van Immen, waarna vervolgens in ‘To Live And Die In U’ de sluizen compleet opengaan met de mantra-achtige uitgeschreeuwde zin “Don’t you wanna live?” als catharsis.

Aestrid neemt de tijd, want de kracht van de band zit in de lang uitgesponnen en langzaam opgebouwde spanning. Zo wordt in ‘Teenage Overdrive’ bedachtzaam naar een bloedstollend einde toegewerkt. Lange nummers worden daarbij afgewisseld met korte intermezzo’s van spoken word. Live zullen de nummers, zoals gebruikelijk bij Aestrid, ongetwijfeld nog aan intensiteit winnen.

Youth Care klinkt als de persoonlijkste Aestrid-plaat tot nu toe. Een open zenuw. Een plek voorbij de pijn, de zelfkastijding en het misbruik. Het is een bijzonder muzikaal egodocument geworden. Een album als reddingsboei, een herinnering om te blijven leven en laat daarmee ondanks het donkere thema toch een sprankje licht zien.

Te zien: releaseshow Aestrid, met support van Immen en Coaster, woensdag 15 november 2023 @ De Helling.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12