3voor12 Utrecht

Aestrid is terug met acht minuten durend epos als nieuwe single

Zevende album verschijnt later dit jaar

In januari 2020 trok Aestrid zich terug in de studio van Bernard van Gellekom, om daar te werken aan wat het zevende album zou moeten worden. Tijdens het begin van corona gingen ze daar gewoon mee door. Op verschillende momenten werd het echter ook een moeilijke periode voor de drie bandleden. De opnames werden daarom stilgelegd. Die pauze gaf frontman Bo Menning de ruimte om een mooie soloplaat uit te brengen. Toen iedereen weer beter in zijn vel zat én bassist/producer Jurriaan Sielcken een nieuwe studio had was het echter tijd voor het onvermijdelijke, dat al te lang naar de achtergrond was gedrukt: nieuwe muziek van Aestrid. Vier jaar na hun laatste single zijn de nummers ‘MIRROR MAZE I’ en ‘‘MIRROR MAZE II’ verschenen.

Die release, niet geheel toevallig aan het begin van de lente, is kenmerkend voor Aestrid. De bandleden laten zich niet leiden door de mores van de muziekindustrie … Waarom korte nummers, hoezo een hoek in de eerste dertig seconden? Natuurlijk niet. Ze gooien er meteen een dubbelsingle uit van ruim acht minuten, die aan het begin wat weg heeft van een drone met trage gitaaruithalen en de hoge stem van Bo Menning. Na een seconde of vijftig knallen de drums van Ray Murphy en stevige basgitaar van Jurriaan Sielcken er echter in en gaat het tempo omhoog. De overstuurde gitaar van Menning volgt al snel. Bas en drums zorgen voor een fijne kadans, waarover Menning helemaal los kan gaan met verschillende lagen gitaarspel en intense zang. ‘‘MIRROR MAZE I’ wordt zo een uptempo nummer dat je voortstuwt, met fijne breaks en veel energie.

Het thema van beide nummers is echter minder opbeurend. “Mirror Maze is een plek die ik niet goed kan beschrijven, omdat ik er geen woorden voor weet te vinden”, vertelt Menning erover. Het gaat over elke nacht dezelfde nachtmerrie hebben, op dezelfde plekken en met dezelfde gebeurtenissen. “De setting was altijd vervreemdend, de scènes te gewelddadig om te kunnen beschrijven. Elke ochtend voelde ik me kapot en verscheurd doordat ik me zo machteloos voelde in mijn dromen. Wakker worden en me niet kunnen herinneren wat ik gedroomd heb, dat is het beste dat me kan overkomen. Ik wilde dat het dromen zou stoppen.” 

“Het is iets dat niet te vangen was in één nummer, daarom een deel 1 en 2”, licht Menning toe. I is daarbij een iets traditioneler liedje. II heeft dezelfde cadans maar nog feller gitaarspel en geen zang (op wat in de mix weggestopte praatzang na). Erg benieuwd hoe dit live klinkt. ‘‘MIRROR MAZE’ is het eerste nummer van het nieuwe album dat later dit jaar uitkomt.

Te zien: Aestrid + Dripping Trees, zaterdag 1 april 2023 @ Slachthuis Haarlem

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12