3voor12 Utrecht

Kwetsbaarheid is het recept voor LIJO’s nieuwe single ‘DOG EYES’

LIJO maakt haar eigen regels met artpopmuziek

Indie artpopartiest LIJO heeft onlangs haar tweede single ‘DOG EYES’ uitgebracht. Het nummer bevat kwetsbare teksten, ondersteund door een ritmische melodie die je bijna de indruk geeft in een videospelletje beland te zijn. Serieuze onderwerpen combineren met dansbare ritmes is geen onbekend terrein voor de artiest: ook op haar voorgaande nummer ‘Future Memory’ demonstreerde ze dat deze dingen best samen gaan.

‘DOG EYES’ gaat over de leugens die we onszelf tegen beter weten in vertellen, onze interne acteerprestaties. LIJO vertelt op persoonlijke wijze, vanuit de ik-vorm, over de gevolgen hiervan. Dit alles met een sound die je het gevoel geeft als een soort Super Mario op de vlucht te zijn voor Bowser. 

LIJO is een artiest die haar eigen regels maakt. Niet passend in een eenduidig genre maakt ze muziek binnen de vrijheid van de term ‘artpop’, waarbij ze de indruk wekt naar jaren ‘80 new wave-artiest Lene Lovich te hebben geluisterd. Haar sound is het beste samen te vatten als artistiek, eigenzinnig en innovatief. Die creativiteit komt ook terug in de videoclip van de nieuwe single, die afgelopen week is verschenen: videobeelden van de zangeres worden afgewisseld met een stop-motionmontage waarin ze op expressieve wijze beschilderd wordt. Toch worden deze schilderingen naarmate de clip vordert haar ook langzaam weer ontnomen.

Merit Visser, de naam achter LIJO, groeide op in een klein dorp, waar ze zichzelf piano en songwriting heeft geleerd. Door haar summiere kennis van popmuziek ontwikkelde ze haar eigen(zinnige) gevoel voor melodie en teksten. Na haar debuut-EP PARTS reisde ze naar Engeland, Duitsland, Polen en Zweden om shows te spelen. Haar nieuwsgierigheid, creativiteit en drang om zichzelf te blijven vernieuwen wordt weerspiegeld in een live-performance die altijd in beweging is.

Door: Isa Reinalda

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12