3voor12 Utrecht

Geinbeat in financiële problemen

Nieuwegeins festival start reddingsactie

Na 23 jaar dreigt er een einde te komen aan het jaarlijkse Geinbeat festival in Nieuwegein. Financiële problemen, na het aflassen van de editie van dit jaar, hebben ervoor gezorgd dat er vooralsnog geen festival in 2018 kan plaatsvinden. De organisatie is een reddingsactie gestart.

Geinbeat had juist dit jaar een nieuwe koers ingezet met een extra avond met tribute-/coverbands, waarmee de organisatie deels op een ander publiek mikte. Die stap viel echter letterlijk en figuurlijk in het water omdat de traditionele zaterdag door de weersomstandigheden moest worden afgelast. De straffe wind van die dag blies het regenwater het podium op, waardoor een te gevaarlijke situatie ontstond voor de muzikanten, apparatuur en vrijwilligers. Een moeilijke beslissing voor het festival, dat zich richt op lokale bands en opkomende nationale acts. Zo speelden bijvoorbeeld Kensington, Jett Rebel en Triggerfinger aan het begin van hun carrière in Nieuwegein.

Na het aflassen heeft de organisatie de balans opgemaakt en die is niet positief. “Als we nu geen reddingsactie starten, zal er geen Geinbeat 2018 plaatsvinden en zal het festival ophouden te bestaan”, vertelt Riny Kooijman, één van de organisatoren. Datzelfde geldt ook voor de aan het festival gekoppelde bandwedstrijd ‘De Kleine Prijs van Nieuwegein’. Het is niet de eerste keer dat weersomstandigheden Geinbeat parten speelden: in 2010 werd het gratis toegankelijke festival, dat toen nog plaatsvond in Park Oudgein, halverwege de dag afgelast vanwege regenval en onweer. Sinds 2013 vindt het festival plaats op het stadsbalkon, naast het Stadhuis.

Om het festival te redden heeft de organisatie verschillende ideeën, waaronder een crowdfundingcampagne en een benefietconcert. Als eerste actie werkt Geinbeat mee aan de organisatie van het City Stadsplein Mini-festival, dat zaterdag 23 september op het stadsplein van Nieuwegein plaatsvindt. De Utrechtse indierockband Figgie vertegenwoordigt Geinbeat op het podium van het festival en vrijwilligers van Geinbeat runnen in samenwerking met de Nieuwegeinse brouwerij Zevenstar een bar, waarvan de omzet ten goede aan Geinbeat.

Daarnaast roept de organisatie Nieuwegeiners en andere muziekliefhebbers op om met ideeën te komen, of te sponsoren, om Geinbeat voort te kunnen zetten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12