Festival Geinbeat halverwege zondag afgelast wegens regenval en onweer

Paraplu’s, poncho’s en kaplaarzen mogen niet baten

Tekst: Ricardo Jupijn / Foto's: Frans van Arkel ,

Geinbeat voldoet aan alle voorwaarden van een mooi festival: goede bands, goede organisatie en een goede locatie. Het festival heeft een open podium, waardoor je altijd maar moet hopen op goede weersomstandigheden. Toch heeft het weer zelden zo’n grote rol gespeeld als dit jaar. Door de heftige regen- en onweersbuien zag de organisatie zich helaas gedwongen om het festival voortijdig te stoppen.

Paraplu’s, poncho’s en kaplaarzen mogen niet baten

Het Nieuwegeinse festivalterrein van Geinbeat ligt er zompig, bruin en vies bij. Met de voeten zuigend in de modder beweegt het publiek zich richting het podium. Het is koud en nat wanneer de Utrechtse band Four The Same begint te spelen. De lichte druppels die nu en dan uit de lucht vallen, mogen de pret niet drukken. Maar de lichte buien blijken voorspel te zijn. De rest van de dag worden bezoekers regelmatig een klein horecatentje ingejaagd door storm en regen. Uiteindelijk begint het ook nog eens te onweren tijdens de set van Haribo Macht Kinder Froh.

Het noodweer zorgt ervoor dat de organisatie rond zes uur ’s middags besluit om het festival af te gelasten. Dat is erg jammer, want het programma is nog lang niet afgelopen en Haribo Macht Kinder Froh gaat net lekker los. Nog voordat er een signaal van de organisatie is geweest, besluit de band zelf het voortouw te nemen en het optreden te staken. Een logische keuze, want het onweer is gevaarlijk en het veld is veranderd in een waterpoel. Helaas is het festival pas een tijdje lekker op gang. Zonde is het helemaal als je bedenkt dat The Better Offs, The Dance en The Pikeys nog op het programma staan.

Gelukkig stelt Roos Smetsers alle festivalbezoekers gerust voor de komende editie. Zij is lid van de organisatie en vertelt dat er volgend jaar zeker weer een Geinbeat zal zijn. Iets om goed in de gaten te houden volgend jaar! Want als de kwaliteit van de bands en de faciliteiten minstens zo hoog liggen als dit jaar (en het weer wél meewerkt), dan gaat dat helemaal goed komen.

Gezien: Four The Same, Dahl en Haribo Macht Kinder Froh, zondag 29 augustus @ Geinbeat, Nieuwegein