3voor12 Utrecht

My Cat Sparky speelt voor meeknikkende hoofden in Café Stathe

Melodieuze popdeuntjes zonder opsmuk

Het zijn twee vrij bekende gezichten in de Utrechtse scene: Bas van de Looy en Lou Swinkels. Al sinds 2000 maken ze muziek in bands als Mr. Love and the Stallions en Small Supernova, waarmee ze het voor elkaar kregen in het voorprogramma van Dinosaur Jr. te spelen. In Café Stathe spelen ze met nieuwste project My Cat Sparky hun eerste optreden in eigen stad.

Aanvankelijk lijkt het er niet op alsof er een indiepopband in Café Stathe speelt vanavond: een collectie tapijten en discoballen en -lampen hinten eerder naar een avond met een 70’s thema. De eerste mensen lopen nieuwsgierig de ruimte in, de lampen stoppen met flikkeren en de soundcheck begint. Zanger en gitarist Bas van de Looy kondigt tot zijn spijt aan dat dit het laatste optreden van bassist Randy Linskens is, die zich meer op zijn band The Fiscus wil gaan richten. Gelukkig is er al een vervanger.

Ze zetten hun eerste nummer in: meteen een aanstekelijk popdeuntje, wat na één refrein al goed mee te zingen is. De gezichten in het publiek, beschermd achter salontafeltjes, knikken op de maat en glimlachend mee. Om meer vraagt de muziek ook niet. Het repertoire zit vol met melodieuze, goed uitgedachte liedjes (het liefst met zo min mogelijk opsmuk), meestal met als centraal thema de liefde. Van de Looys stem is mooi en ingetogen, maar op momenten ook rauw en cynisch, vaak in een tussenspel, wanneer de andere, vervelendere kant van die liefde naar voren komt. Live ontbreekt de akoestische gitaar die op de ep (#1) te horen is, waardoor het allemaal wat minder dociel klinkt dan op de plaat. Op de eigenzinnige momenten (wanneer Van de Looy bijvoorbeeld schijnbaar willekeurig op zijn fretbord slaat) is My Cat Sparky op zijn best. Hopelijk houden ze die eigenzinnigheid vast.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12