3voor12 Utrecht

Kunst- en muziekevent Host geeft ruimte aan jong Amersfoorts talent

Ultieme vrijheid in kunststof containers

Van 3-5 juni strijkt kunst- en muziekevent Host neer in het Amersfoortse Eemkwartier. 45 lege spaceboxen zijn drie dagen lang het decor van eigenzinnige kunst en muziek van vooral Amersfoortse bodem.

Sinds 2007 kunnen Amersfoorters zich vergapen aan ruim honderd Spaceboxen langs de kade van de Eem: kleurrijke stapelbare woningen van kunststof,  tot voor kort bewoond door studenten van de HU. Inmiddels zijn de spaceboxen verlaten, de helft ervan keerde al terug naar Almere voor hergebruik. De andere helft vormt in het komende Pinksterweekend het decor van een zeer divers kunst- en muziekevenement: Host. Zo’n vijftig kunstenaars en muziekacts etaleren hun werk in 45 boxen.

"We moeten gebruik maken van deze bijzondere plek nu het nog kan", vertelt Roman Kienjet, initiator van Host. "We hebben kunstenaars geselecteerd die naar ons gevoel wel iets met zo’n ruimte zouden kunnen. Ze krijgen de vrije hand in hoe ze het invullen. Wat ze straks gaan doen, is voor ons ook een verrassing."

Op zondag 4 juni staat Host in het teken van muziek: zeven spaceboxen worden ‘gekraakt’ door Per Expressie, met vooral jong Amersfoorts muziektalent. "Elke spacebox krijgt zijn eigen thema", vertelt programmeur Tim van Veenschoten van Per Expressie. "In de Bandbunker-spacebox treden bands op die bij ons in de Bandbunker-oefenruimtes repeteren, zoals TWINS en Three Little Clouds. Een andere box wordt gehost door INTENSE, een collectief dat drum ’n bass-feesten organiseert, met lokale dj’s als Sungazer, Distune, Slackview en INTENSE Soundsystem."

In een andere spacebox staan naast dj’s ook hiphop- en elektronische acts geprogrammeerd, terwijl beeldend kunstenaar Noud van den Boogaard in diezelfde ruimte zijn grote doeken exposeert. "Host is een vrijplaats voor Amersfoorts artistiek talent", zegt Van  Veenschoten. "Dit evenement geeft jonge Amersfoortse muzikanten een kans om te groeien. Er zijn op 4 juni ook plekken waar muziek niet centraal staat. Zo is er een jungle spacebox waar je even tot rust kunt komen met een lekkere kop thee en een yogasessie. Een ander voorbeeld is de Psytrance Ballenbak Box. Wat dat inhoudt moet je zelf maar komen ervaren."

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12