3voor12 Utrecht

Livemuziek in café Stathe blijft

Alleen betaalde woensdagavonden in strijd met bestemmingsplan

Café Stathe mag livemuziek blijven organiseren. Dat heeft de bestuursrechter vandaag besloten. Omwonenden ergerden zich aan de overlast en spanden een rechtszaak aan.

In het café aan de Utrechtse Rozenstraat, in het pand van het legendarische café Flitz, is in het weekend en om de week op woensdag livemuziek te horen. Een dj sluit de avonden vaak af. Bewoners van wijk C klaagden over dronken bezoekers, hetgeen reden was om de rechtszaak aan te spannen.

Deze zaak draaide om de vraag of café Stathe een eetcafé met af en toe muziek is, of een muziekcafé met eten. Volgens het bestemmingsplan moet het aanbieden van drank en eten het grootste deel vormen en mag de muziek slechts een bijzaak zijn. De omwonenden dachten hier anders over. Muziek hoort bij een café, zo vindt de rechter. Hoewel hij oordeelde dat het café zich dichtbij de grens bevindt, mag er nog steeds in het weekend livemuziek worden geprogrammeerd. Stathe mag de optredens ook op Facebook blijven promoten.

De woensdagavonden moeten van de rechter wel op de schop. Dan moeten bezoekers namelijk entreegeld betalen om een band te zien. De bar houdt zich dan volgens de rechtbank bezig met ‘het bedrijfsmatig organiseren van concerten’, waardoor het accent niet op het verstrekken van drank ligt. Dit is in strijd met het bestemmingsplan. De gemeente Utrecht moet een nieuw besluit nemen over het verzoek van de omwonenden om hiertegen handhavend op te treden.

De volledige uitspraak van de rechter is hier te lezen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12