3voor12 Utrecht

Pandae presenteert debuut-EP tijdens Club 3voor12 Utrecht

“We kijken er naar uit om onze muziek te laten horen”

Terwijl de meeste mensen een verdieping lager een trein proberen te halen, schuiven zangeres Kim Erkens en gitarist Ruben van Wiggen van Pandae aan in Bar Beton op Utrecht Centraal om te praten over hun EP Now, die zij presenteren tijdens de Club3voor12-avond van 25 mei.

“Het overkoepelende thema van de nummers is vergankelijkheid”, vertelt Erkens. “Vandaar dat we deze bandnaam hebben gekozen. Pandae is het meervoud van panda in het Latijn en panda’s zijn een uitstervende diersoort, vandaar de link.”

De eerste single ‘Sue Seducer’ gaat over verleiding. “Het gaat over jouw grootste verleiding en de hoop dat die aantrekkingskracht niet stopt wanneer je een relatie met diegene aangaat. Je kunt het zien als een ode aan de verleiding”, aldus Erkens. Verder gaan de nummers op de EP onder andere over volwassen worden en politici die in verkiezingstijd veel beloftes doen en die later niet altijd nakomen.

Pandae noemt zich een psych ‘n groove band. Volgens hen betekent dat een psychedelische inslag, maar geen vintage geluid. “Bij psychedelische muziek denken mensen vaak aan de jaren ‘60 en een band met een hammondorgel”, legt Erkens uit. “Maar wij hebben geen toetsenist. Alleen gitaar, bas en drums. Wij moeten het daarom hebben van vreemde geluiden”, vult Van Wiggen aan. “We hebben ook niet specifiek voor het geluid gekozen. Het kwam vanzelf tijdens het schrijven en het spelen.”

Verder noemt de band triphopacts Portishead en Massive Attack als inspiratie. Volgens Erkens is de muziek lastig te omschrijven. “Je moet als band een stap terug doen en je afvragen ‘welke associaties heb ik bij mijn eigen muziek?’. Daarom zeg ik vaak tegen mensen dat ze naar onze muziek moeten luisteren en er zelf een label op moeten plakken.”

Pandae is nu bezig een publiek aan zich te binden. Ze zijn dan ook blij dat ze hun muziek kunnen delen. “We vinden het ook heel spannend om het te laten horen”, geven ze beiden toe. “We hebben nog niet echt een publiek, dat moeten we opbouwen. We kijken er echt naar uit om onze muziek te laten horen”, stelt Van Wiggen handenwrijvend.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12