3voor12 Utrecht

Stranded FM viert 7,5-jarig bestaan met 75 uur non-stop radio

Online radiostation start lange stream met shows van onder anderen Nuno Dos Santos en Tala Drum Corps

Stranded FM bestaat 7,5 jaar, en dat vieren ze met een marathonstream: van donderdag 1 tot en met zondag 4 december wordt er aan één stuk door radio gemaakt, met shows verzorgd door residents en speciale genodigden. Grondlegger Stefan Starke vertelt ons over de jubileumstunt en nieuwe lidmaatschapsopties, waarmee luisteraars de zender kunnen gaan steunen.

Inmiddels al 7,5 jaar biedt Stranded FM een plek in Utrecht waar ruimte is voor alternatieve en experimentele muziek en waar opkomend muzikaal talent zich kan ontplooien. In de loop der jaren heeft het online radiostation zichzelf ook ontwikkeld en maakt het naam met eigen events en samenwerkingen met bijvoorbeeld Le Guess Who?. Dit alles gedreven door een kernteam van zo’n tien mensen en nog ongeveer twintig vrijwilligers die de studio hosten. “Het is echt een passieproject”, zegt Starke. “We bieden een plek voor het onderbelichte geluid.”

Voor de marathonstream heeft hij een beroep gedaan op de iets meer dan honderd radiomakers die de programmering van Stranded FM vulllen. “Als iedereen mee had gedaan, hadden we uren te kort gehad. Maar niet iedereen kon, dus moesten we creatief zijn om de 75 uur te vullen.” En dat is gelukt: vanaf donderdag kan je 75 uur lang inschakelen bij Stranded FM en luisteren naar shows van residents en speciale genodigden, waaronder opkomende talenten en een aantal gevestigde namen. Zo komt onder anderen de Utrechtse producer Tala Drum Corps langs, neemt Stijn Sadée een deel voor zijn rekening en treedt Nuno Dos Santos live op onder zijn alias Dwaalgast, samen met Shari Klein.

Tijdens de viering van het jubileum kijken ze bij Stranded FM ook naar de toekomst. Donderdag worden er namelijk opties voor een lidmaatschap gelanceerd, die de zender meer financiële zekerheid moeten geven. Starke: “Tot nu toe haalden we vooral geld uit events, workshops en merchandise. De vaste maandelijkse inkomsten uit lidmaatschappen geven meer stabiliteit aan de organisatie en verminderen de financiële stress.” Luisteraars kunnen ervoor kiezen om lid te worden voor een bedrag van drie, zes of negen euro per maand. Zo krijgen ze de mogelijkheid om Stranded FM te steunen en ontvangen ze exclusieve ledenvoordeeltjes. Uiteindelijk hoopt Starke dat het radiostation met het geld een volgende stap kan zetten. “We willen bijvoorbeeld aan de website bouwen en ons showarchief ook daarop beschikbaar maken, in plaats van alleen op MixCloud.”

Stranded FM sluit met het jubileum een drukke periode af, met veel evenementen en natuurlijk Le Guess Who?. Starke: “We gaan even uitrusten na de marathon, en natuurlijk plannen maken voor de toekomst.”

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12