3voor12 Utrecht

Synthese presenteert Japanse vocaliste Hatis Noit op tweede editie

Concertreeks zet Franse componist Olivier Messiaen in nieuw daglicht

De tweede editie van Synthese plaatst de de Franse componist Olivier Messiaen in een nieuw daglicht. De concertreeks die zoekt naar samensmelting van modern klassiek, elektronica en pop, presenteert op vrijdag 13 maart drie internationale artiesten in de intieme setting van de Antoniuskerk aan de Kanaalstraat.

De drie artiesten van deze editie brengen ieder op hun eigen manier nieuwe klanken ten gehore. Bij Synthese komen deze pioniers van de huidige eeuw samen met Messiaen, een pionier van de vorige eeuw die, behalve dat hij zijn stempel op modern klassieke muziek heeft gedrukt, een blijvende inspiratiebron is voor diverse hedendaagse popartiesten.

“Wij zetten elke editie een componist in het spotlicht en deze keer is dat Messiaen”, licht mede-initiatiefnemer Ruben Baudoin toe. “De muziek van de optredende artiesten ligt dichtbij het repertoire van Messiaen. We kiezen wat bij zijn muziek past of artiesten die zich laten inspireren door zijn muziek.“

De avond wordt geopend door de Italiaanse saxofonist Laura Agnusdei, die kopertonen mengt met elektronische synths en loops. In november 2019 kwam haar debuutplaat Laurisilva uit en ze was al te zien op festivals als Rewire en Dekmantel.

De tweede artiest is de twintigjarige organist Francesca Ajossa, een talent van het Codarts Rotterdam dat al de wereld over reist om concerten te geven en op festivals te spelen. Ajossa speelt Messiaens L’Ascension. De meditatieve muziek van Messiaen heeft bij L’Ascension een christelijke kant maar verwacht echter geen traditionele christelijke orgelmuziek. Repetitieve tonen monden uit tot een dansachtige muziek waarbij de ‘dansen’ onverwachts van passen veranderen. Artiesten als Björk, Radiohead en Rufus Wainwright noemen Messiaen als een van hun grootste inspiratiebronnen.

Deze editie wordt afgesloten door de Japanse vocaliste Hatis Noit. Noit, door The Guardian genoemd als One to watch, laat zich inspireren door Japanse klassieke muziek, Bulgaarse en Gregoriaanse zang, maar ook door popmuziek. In 2018 kwam haar eerste EP Illogical Lullaby uit via het gerenommeerde label Erased Tapes (Nils Frahm, Ólafur Arnalds). Op dit moment werkt ze aan haar debuutalbum dat later dit jaar uitkomt. Onlangs gaf ze nog een bijzondere show op Le Guess Who? met Kevin Richard Martin (The Bug) en een uitverkochte show in Southbank Centre Londen. Op Synthese is ze in een intieme locatie te zien.

Te zien: Synthese #2 met Laura Agnusdei, Francesca Ajossa en Hatis Noit, vrijdag 13 maart 2020 @ Antoniuskerk (Kanaalstraat, Utrecht)

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12