3voor12 Utrecht

Neue Niederländische Welle act Staatseinde releaset ‘Crazy Earthlings Collab Tape’

Live release op Fools Day Fest in dB’s

Op zondag 1 april brengt Staatseinde zijn ‘Crazy Earthlings Collab Tape’ uit. De band die zichzelf als buitenaards definiëert heeft een geschiedenis van veertien jaar waarin ze verschillende samenstellingen kenden. Vandaag de dag zijn Der Neo en Andy Dufter de gezichten van Staatseinde. Afgeleid van de Duitse Neue Deutsche Welle (NDW) stroming, omschrijven ze hun muziek als Neue Niederländische Welle. Evenals de NDW is de band beïnvloed door punk en wave.

Het idee voor een samenwerkingstape is inmiddels al vijf jaar oud. In 2013 schreef Zacki van het Duitse Uijuijui de lyrics van het nummer 'Crazy Earthlings', wat hij vervolgens samen met Staatseinde in Lüneburg speelde. Na de samenwerking met Zacki volgden er voor Staatseinde nog meer samenwerkingen met diverse andere Earthlings.

Tot 2017 is er echter niks gedaan met het idee voor een collab tape. In dat jaar werd Staatseinde gevraagd om op de Nijmeegse Kunstnacht samen te werken met dichter Wout Waanders. Samen met Waanders hebben ze een aantal nummers opgenomen, en Zacki gevraagd of hij de vocals van 'Crazy Earthlings' kon doen.

In totaal staan er elf tracks op de tape, waarvan negen collaboraties. Naast de drie tracks met Waanders en de titeltrack met Zacki, zijn ook Arpatle, Butsenzeller, Mouseclicks, Sololust, Sarah Malpass en Lovataraxx op de tape te horen. Hoewel Born Machines ook meewerkte aan een track mag het geen collab genoemd worden. Het nummer werd door oud-Staatseinde-lid Frau Umlaut geschreven, maar is alleen nooit eerder opgenomen. De samenwerking met Sololust is misschien nog wel bijzonderder dan de rest. Sololust en Staatseinde-lid Andy Dufter waren samen ooit het duo Lesbian.

Dat echt alles aan deze tape bijzonder moet zijn blijkt wel. Zo is de oplage gelimiteerd tot maar 111 stuks. Het release feestje, dat onderdeel is van Fools Day Fest, wordt op zondag 1 april gehouden in dB’s en begint om 16.00 uur (€10,-). Op Fools Day Fest staan ook het Zwitserse Blind Butcher, The Incredible Stacks en Boterboter.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht