3voor12/Utrecht lanceert fotoboek over tien jaar Utrechtse popmuziek

Boekpresentatie [on]zichtbaar in Utrecht in TivoliVredenburg met Robbing Banks en Novack

Tekst: Kelly Leeuwis ,

Na een succesvolle crowdfunding verschijnt op zondag 30 november het fotoboek [on]zichtbaar in Utrecht. Met dit lp-grootte fotoboek legt muziekplatform 3voor12/Utrecht de Utrechtse muziekscene van het afgelopen decennium vast. Aanleiding voor het boek is het tienjarige bestaan van 3voor12/Utrecht en de exponentiële groei van de Utrechtse popscene. Kyteman, Blaudzun, Kensington, festival Le Guess Who? en Knalland; het zijn slechts enkele namen en evenementen die in dit tijdsbestek zijn doorgebroken én uit de provincie Utrecht komen. De boekpresentatie vindt plaats in TivoliVredenburg. Tijdens deze avond treden one man band Robbing Banks en indieband Novack op.

Honderden indrukwekkend foto’s
Het boek telt honderdzestig pagina’s en bevat ruim honderd indrukwekkende foto’s van portretten en optredens van Utrechtse muzikanten (de zichtbaren). Naast de foto’s staan er zeven openhartige interviews in van invloedrijke personen uit de Utrechtse muziekscene. Producer Martijn Groeneveld (o.a. Blaudzun), Erik Benders (zakelijk leider Kytopia) en programmeur Johan Gijsen (o.a. programmeur TivoliVredenburg) vertellen over tien jaar Utrechtse popmuziek. Zo toont het fotoboek de onmisbare samenwerking tussen zichtbaar en onzichtbaar muzikaal Utrecht. Het boek schetst daarmee een duidelijk beeld van de huidige Utrechtse muziekscene en de hechte sfeer die haar typeert.

Het verhaal achter het boek

Het crossmediale mediaplatform 3voor12/Utrecht is een spin in het web van de Utrechtse muziekscene. Met [on]zichtbaar in Utrecht doet 3voor12/Utrecht een greep uit de mooiste foto’s die haar fotografen hebben gemaakt. Aanleiding voor het fotoboek is het tienjarige jubileum dat het platform dit jaar viert, een decennium waarin tegelijkertijd veel gebeurde in de scene. "Maar dit project is 3voor12/Utrecht allang overstegen," vertelt hoofdredacteur Marc van der Laan. "Het boek is het resultaat van de uitzonderlijke steun van Utrechtse muzikanten, poppodia, ondernemers, fondsen en 3voor12-lezers. Het boek documenteert daarom niet enkel de hechte scene, maar is hier zelf ook het bewijs van", aldus Van der Laan. Dit kwam onder andere tot uiting in de crowdfundingsvideo, waarin muzikanten en instanties als Spinvis, Eefje de Visser, John Coffey, Knalland, Plato en EKKO mensen opriepen om bij te dragen aan de realisatie van het fotoboek.

De boekpresentatie
Tijdens de presentatie zal niet alleen het boek worden gelanceerd, ook zullen twee succesvolle Utrechtse acts een optreden geven; one man band Robbing Banks en indieband Novack. "De avond staat, net zoals het fotoboek, voor alles dat de muziekscene de afgelopen tien jaar in Utrecht heeft bereikt," vertelt Van der Laan. "Maar we kijken ook vooruit," voegt hij eraan toe. Die toekomstblik bracht 3voor12/Utrecht dan ook bij de locatie. "In TivoliVredenburgs Cloud Nine kijken we letterlijk uit over Utrecht en alles dat we als Utrechters samen hebben bereikt. Tegelijkertijd is dit dé plek waar de komende tien jaar veel nieuwe herinneringen ontstaan." Op de avond zelf kan het publiek het boek voor het eerst kopen. Alle 273 donateurs van het fotoboek, kunnen deze avond ook hun exemplaar en/of andere cadeau ophalen.

Het fotoboek en de presentatie worden mede mogelijk gemaakt door:

TivoliVredenburg, Eetcafé Stathe, Vers Vermaak, The Village Coffee & Music, Plato, Café Willem Slok, Café Hofman, EKKO, KEEK, dB’s, HIFI Klubben, Café Bastaard, Café De Stad, Café Averechts, Color Utrecht, 3voor12, Platform P, K.F. Hein Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Het Provinciaal Utrechts Genootschap van Kunsten en Wetenschap en 273 donateurs.

3voor12/Utrecht presenteert: [on]zichtbaar in Utrecht
Zondag 30 november 2014
Zaal open: 20:15 uur
Aanvang: 21:00 uur
Entree: € 4
Koop je kaartje fysiek bij Plato of TivoliVredenburg of reserveer je kaartjes door een mail te sturen naar fotoboek@3voor12utrecht.nl
 
Het fotoboek is vanaf 30 november te koop voor € 19,95. Meer informatie over het boek en verkooppunten op www.onzichtbaarinutrecht.nl.