Dit weekend nemen Le Guess Who? en U? de stad Utrecht over. Het gratis toegankelijke stadsfestival U? vindt voor de derde keer plaats op zaterdag 11 en zondag 12 november 2023. Het festival wil “de creativiteit van de stad in al zijn diversiteit vieren” en het programma is meer dan ooit gemaakt met allerlei Utrechtse organisaties. Er is beide dagen super veel te doen. Daarom tippen we voor jullie een aantal onderdelen uit het programma.

U? richt zich dit jaar op twee specifieke gebieden in Utrecht: op zaterdag 11 november ligt de focus op Zuid (Tolsteeg, Rotsoord, Hoograven, Merwede) en op zondag 12 november op West (Cartesius, Werkspoorkwartier). Daarnaast zijn er ook programmaonderdelen in het centrum. In onze tips richten we ons op een aantal locaties.

ZATERDAG 11 november

Synth & Beat

zaterdag 11 november, 11.00 - 15.30 uur @ Koffie Leute

Synth & Beat is een speciale vijf uur durende jamsessie in Koffie Leute. In deze estafette wisselt een grote groep aan artiesten elkaar af in teams van drie à vier personen om nieuwe nummers te improviseren op alleen elektronische instrumenten (snaarinstrumenten verboden). Om 15.30 uur zie je er [moosdohmen], die live analoge beats en modulaire blieps maakt.

Vechtclub XL/Beton-T/Studio Patrick/De Kromme Haring

zaterdag 11 november, 12.00 - 24.00 uur @ aldaar

Het zwaartepunt van het U?-programma ligt op zaterdag rond Vechtclub XL, Beton-T, Studio Patrick en De Kromme Haring. In Studio Patrick zie je onder andere Microwolf (14.00 uur), het postprogfolk-project van Benjamin van Vliet. Hij speelt nummers van zijn laatste album Chanelings, met Combo Qazam als band. Als je na twee volle festivaldagen ook wel een beetje rust kunt gebruiken, moet je vooral ook even in Nomono gaan kijken. Daar host Ruben van Dijk van Too many birds vanaf 15.00 uur een drie uur durende luistersessie met onder andere optredens van Soccer Committee en Lost verses.

In De Kromme Haring kun je naar Twisted Waveforms, een sonische onderzoekstocht gecureerd door Camy Huot en Frank de Groot, met op de line-up Doctor Operator, Raderkraft, Schwierige Franz en goth trio Idleyes.

Op Beton-T presenteert Jori Collignon zijn nieuwe label Gris Gris Records. Daarop verschijnt onder andere de 7"-single 'Viemos de Longe' van zijn eigen project COLLIGNON, dat daar vandaag ook live speelt.

PRETPARK! met (...) Centraal

zaterdag 11 november, 14.00 - 20.00 uur @ Kinderboerderij Nieuw Rotsoord

(...) Centraal tovert kinderboerderij Nieuw Rotsoord om tot PRETPARK!. Een magische wereld vol plezier voor jong en oud. Denk aan attracties, liveoptredens, opera, lichtshows, workshops, filmvertoningen, en meer! Op PRETPARK! neem je deel aan het borrelen van de Utrechtse underground. Een initiatief van (…) Centraal, een kunstenaarscollectief en band wiens multidisciplinaire dromen uitkomen tijdens dit evenement. Zien! Horen! Beleven! PRETPARK op de kinderboerderij!

ZONDAG 12 november

It's Never Too Late To Have a Happy Childhood

zondag 12 november, 12.00 - 21.00 uur @ De Stadsjutters

De Stadsjutters hebben speeltuin voor volwassenen gemaakt, “een woest-speelse wereld die barst van de creativiteit”. Je kunt er een dag vol kunst en muziek beleven met De Stadsjutters, die via de verbeelding, loutering en feestvreugde de trauma’s uit hun jeugd verkennen. Je kunt meedoen, de expo bekijken en er is muziek van Consensual Peggy (13.45 uur), Etta (5.15 uur) en Ontaard (16.45 uur). ‘s Avonds kun je er naar Painkiller Party en naar Cruise Control.

Boot 122

zondag 12 november, 14.15 - 16.15 uur @ Boot 122

In brewpub Boot 122 spelen twee toffe underground-acts. Homey Vampire (14.15 uur) ken je wellicht onder zijn andere naam. Hij is een singsonger met experimentele, lineaire versies van ‘liedjes’ zonder begin of eind, maar met rubato en dissonanten. Denk aan Sonic Youth, Bill Frisell, Dirty Three en Joanna Newsom.

Het legendarische Space Siren (15.30 uur) is opnieuw actief, door de komst van Cees van Appeldoorn en Bart Schotman van Howrah. Je krijgt hemelse gitaarnoise en shoegaze met veel effectpedalen, zonder het liedje uit het oor te verliezen. “Het belooft een meeslepende auditieve reis te worden.”

NAR x 3voor12 Utrecht

zondag 12 november, 14.30 - 20.00 uur @ NAR

Samen met culturele vrijhaven NAR presenteren wij een muziekprogramma met invloeden uit verschillende landen en diverse muziekstijlen. Op het programma staan Keep Dancing Inc, die eerder samenwerkten met Altin Gün en Palmbomen, Akbaba, een fusie van 90s hiphop en traditionele Turkse volksmuziek, Cocobolo (old-school funk, psychedelische rock en surf-gitaren) en Baby's Berserk (post-punk, new wave en disco).

U?TCAST in Jimmy’s Gym

zondag 12 november, 17.00 - 20.45 uur @ Jimmy’s Gym

Hiphop platform Utcast presenteert drie acts in Jimmy’s Gym: Mokerjong (15.00 uur), Crow (16.00 uur) en Nesstybeats (17.00 uur).

The Village Presents

zondag 12 november, 17.00 - 20.45 uur @ Branderij van The Village

Een kleine twee maanden geleden waren we al bij de Branderij, waar The Village zijn 12,5-jarig bestaan vierde. Vandaag is dat ook de plek waar ze tijdens U? een programma hebben samengesteld. Je ziet er achtereenvolgens Ziggy Splint (17.00 uur), Rats and Daggers (18.30 uur) en Dear Omens (20.00 uur).

45ACIDBABIES: PAINT THE WORLD PINK

zondag 12 november, 18.00 uur @ VOGELFREI

45ACIDBABIES nodigt je uit om je in VOGELFREI onder te dompelen in hun roze pluchen universum. Met de kracht van verse composities, een verzameling medestrijders, pulserende synths en een felle stoot gitaargeweld trekken ze de wereld in en verven alles schitterend roze. In de U?-special van onze maandelijkse podcast geeft Sob de Geus wast achtergrond bij hun residentie.

Pixel Paradise x Something Happening Somewhere

zondag 12 november, 20.00 - 23.00 uur @ dB’s

Doordat dB’s langer in het CAB-gebouw mag blijven kunnen ze ook een programma hosten tijdens U?. Dat is Pixel Pardise x Something Happening Somewhere, gepresenteerd door Something Happening Somewhere, het label van de Utrechtse dj Nuno Dos Santos. Je ziet er onder andere de vernieuwende VR-show van kunstenaar Kamiel Rongen (aka Waterballet). De show is geïnspireerd op de muzikale programmering van Something Happening Somewhere en belooft een visuele en auditieve ervaring te bieden die je niet snel zult vergeten. Op de line-up staan Ultrastation, Dwaalgast, Omit Itwik en de eerder genoemde VR-visuals door Kamiel Rongen.

Te zien: U?, zaterdag 11 en zondag 12 november 2023 @ Utrecht Zuid en Utrecht West