3voor12 Utrecht

(…) Centraal’s debuutsingle is coming of age-verhaal over verhuizen naar de randstad

Video van ‘Spokenjong’ toont een magisch-realistische wereld

Iets meer dan een jaar geleden speelde de brutale popband (…) Centraal op Club 3voor12 Utrecht. Dat was niet hun laatste wapenfeit, maar heel precies volgen wat ze doen was lastig: de band zat lang niet op social media en er stonden nog geen nummers online. In dat laatste komt vandaag echter verandering met het verschijnen van debuutsingle ‘Spokenjong’.

‘Spokenjong’ is een bruisende rocksong van maar liefst vijf minuten, waarop de Nederlandstalige teksten van zanger Jordi Holterman goed te horen zijn. Holterman zingt over verhuizen naar de randstad en jezelf daar als jong persoon opnieuw uitvinden. “‘Spokenjong’ gaat over een jong persoon die zich losschudt en ontpopt van diens roots, maar soms toch ook terug verlangt”, licht Holterman toe. “Het is dus eigenlijk een coming of age verhaal. Voor mij was dat weggaan uit Drenthe, waar ik opgegroeid ben. Je woont ergens voor achttien jaar en verlaat die plek dan om een eigen mens te worden. Ik vond dat best wel een absurde gedachte, helemaal omdat je hoge verwachtingen hebt van wat je eigen leven moet zijn. Je komt er daarom snel achter dat je je verwachtingen beter kunt loslaten.”

Het is een persoonlijk onderwerp, maar tegelijkertijd ook universeel. “Veel van de tekstfragmenten vallen terug op herinneringen van mijn jeugd, maar ik heb ook weleens na een optreden gehoord dat de woorden en zinnen erg herkenbaar zijn voor anderen.”

De band heeft ook een video bij het nummer gemaakt, die wat weg heeft van een korte film. “In de zomer van 2022 hebben we, samen met vrienden en familie, drie dagen lang dit verhaal proberen te vangen op 16mm film”, vertelt Holterman over het maakproces. “In de film is een magisch-realistische wereld te zien waarin drie jongeren op zoek gaan naar zichzelf. We hebben bijvoorbeeld op een oude middelbare school in Meppel gefilmd die al bijna tien jaar leeg staat, maar ook bij de radiotelescopen in Westerbork.”

'Spokenjong' is de eerste single van de aankoemende EP. De bandleden zijn zelf verantwoordelijk voor alles wat de band naar buiten brengt. “Het collectief van (…) Centraal maakt alles zelf wat betreft muziek, film, kunst en visuele vormgeving. We gaan deze zomer even genieten van de vakantie, en na de zomer veel optreden. Maar er komt heel snel een aankondiging van een festival waar we erg trots op zijn.”

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12