'Ik zweef alweer’, zo luidt de naam van Igors eerste single. En zweven doet de Utrechtse rapper/songwriter al een tijdje. Onlangs zette hij namelijk zijn handtekening onder een platencontract bij V2-records. Daarnaast tekende hij bij Outliner Management van Erik Benders, de vader van Colin. U weet wel, die andere gast met een hiphoporkest. Dit alles speelde Igor klaar zonder ook maar een song online te hebben staan. Althans, tot voor kort. Op vrijdag 21 april beklimt hij met een zeventienkoppig orkest het podium van TivoliVredenburg om daar zijn debuutsingle te presenteren. Tussen alle voorbereidingen door lukte het ons om hem even aan de lijn te krijgen. We spraken over hoe hij de dingen telkens maar uit de klauwen laat lopen, en hoe zo de mooiste creaties ontstaan.

Het zijn drukke dagen voor Igor. We spreken hem wanneer zijn generale repetitie op het punt staat om te beginnen. Een opgave die twaalf uur duurt, met een orkest van zeventien man. En dat terwijl de laatste hand ook nog gelegd moet worden aan de videoclip. "Ik heb vaak de neiging om dingen een beetje uit de hand te laten lopen, dat ik ze te groots wil aanpakken. Maar het komt goed", verzekert hij ons. "Ik voel me goed." De voorbereidingen voor vrijdag zijn dus nog in volle gang. Dan staat Igor in TivoliVredenburg om zijn nieuwe single ‘Ik Zweef Alweer’ te presenteren. Nou ja, nieuw... De eerste noten van deze song werden vier jaar geleden al geschreven, in een kraakpand in Amersfoort. Een belangrijk moment in Igors zoektocht naar zijn artistieke stem. "Ik bedacht die hook toen ik nog in het oude belastingkantoor woonde, en ik had meteen zoiets van: oh, dit soort muziek wil ik maken! Met die zoektocht was ik al een tijdje bezig. Ik maakte van tevoren bijvoorbeeld ook liedjes met een meer komische insteek, maar bij deze track klopte er gewoon meteen iets. Dit is wie ik ben."

Eigenlijk heb ik de afgelopen paar jaar kaarten verzameld, en nu heb ik de juiste hand om te spelen.

Igor

Igor ruilde Amersfoort in voor Utrecht, waar hij studeerde aan het conservatorium. Hier ontmoette hij strijkersarrangeur Noah Hassler-Forest, waarmee hij ook aan de interdisciplinaire voorstelling ‘Veertien stappen naar de waanzin’ werkte. Samen met Hassler-Forest schaafde hij verder aan ‘Ik Zweef Alweer’. Een proces dat hij, zoals wel vaker, een beetje uit de hand liet lopen. Na afloop van een koorles ging hij met een inschrijfformulier voor de uitgang staan, en strikte zo twintig koorleden voor een eerste live-uitvoering. Toch bleef de single hierna nog ruim drie jaar op de plank liggen. "Niet omdat de song er niet klaar voor was", zegt Igor, "maar juist om genoeg aandacht te besteden aan de release. Ik wist dat deze track het waard was om uit te brengen, dus ik wilde daar ook het juiste momentum voor creëren. In de afgelopen drie jaar tekende ik bij ’mijn management en label, en werkten we aan de livevormgeving van de muziek. Dat pakketje wilde ik gewoon compleet hebben voordat ik met een product naar buiten stapte. Eigenlijk heb ik de afgelopen paar jaar kaarten verzameld, en nu heb ik de juiste hand om te spelen."

En nu Igor de juiste kaarten te pakken heeft, gaat hij ook all-in. Met een orkest op volle oorlogssterkte en acht beeldschermen met visuals belooft de releaseparty een waar spektakel te worden. Daarnaast kun je 'Ik Zweef Alweer' op vinyl kopen, en brengt Igor nog een bijbehorende clip uit. Kosten noch moeite worden dus gespaard. Zo zit Igor nou eenmaal in elkaar. "Ik doe dingen die anderen niet eens proberen, omdat het eigenlijk gekkenwerk is. Maar daarom wordt het ook zo vet en wil ik er keihard voor werken. Ik doe het volledig uit liefde voor de cultuur. Je verdient er namelijk geen fuck mee. Sterker nog, je maakt er zelfs verlies mee! Maar dit is gewoon hoe ik het zelf het liefst zou zien. Dit is mijn ideale Igor-show."

Die bijna maniakale gedrevenheid staat ook centraal in 'Ik Zweef Alweer'. Tekstueel gaat de song over het opkroppen van emoties en hoe dat leidt tot een innerlijk gevecht met zelfgecreëerde demonen. Een gevecht dat Igor zelf ook vaak geleverd heeft. "Ik denk dat ik emotioneel intens kan zijn. Dat is een kracht en een valkuil tegelijk. Ik heb een bepaalde manie in me die als een soort brandstof werkt. Het kan ervoor zorgen dat ik totaal niet aan mezelf twijfel en dat ik de meest crazy shit doe. Maar tegelijkertijd, als die brandstof er niet is… Ik weet niet hoe snel ik met termen als depressie moet komen, maar alles wordt dan in ieder geval een stuk zwaarder. Als je goed leert omgaan met je emoties, balanceer je dat wat meer uit."

Dat die manie ook een kracht kan zijn, blijkt wel uit zijn liveshows waarin hij het onmogelijke mogelijk maakt. "Ik hoor vaak van mensen dat op het podium alles bij elkaar komt. Als mensen het live zien, snappen ze het. Mijn management en het label tekenden me nadat ze het live hebben gezien, we kregen al onze boekingen binnen nadat mensen het live zagen... Het is gewoon vrij uniek om te zien, omdat het eigenlijk een onmogelijke productie is die we op de een of andere manier toch best goed voor elkaar krijgen."

Te zien: releaseshow Igor, vrijdag 21 april 2023 @TivoliVredenburg