Engelse petten, Dr. Martens schoenen, geruite bloesjes en een Moira waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan, vormden op vrijdag 14 en zaterdag 15 april het decor voor de tweede editie van het Ska’d for Life Festival in Utrecht. Op Wolvenstraat nummer 10 gingen de liefhebbers van ska, reggae en rocksteady naar binnen. Trap naar beneden, zelf je jas ophangen, klapdeuren door en je waande je op een plek die je ook spontaan in Berlijn tegen zou kunnen komen: een fijne mix tussen een bruin café en een popzaal.

Terwijl oude bekenden elkaar omhelzen en een praatje maken trapt The Shakedown 8 het festival met een energieke set af. Na een korte pauze met soundcheck betreden The Upsessions in hun groengele trainingspakken het podium, later gevolgd door de niet heel erg verrassende speciale gast: Patsy. Frontman Boss van Trigt bracht recent het album Kings & Queens met haar uit, ondersteund door diezelfde The Upsessions. Hun kenmerkende sound brengt het feestje goed op gang tot groot plezier van het inmiddels dansende publiek.

Op dag twee begint het Hilversumse General Jabbah met een relaxte set die goed is afgestemd op de after dinner dip van de bezoekers. De, zoals zij het zelf noemen, intergalactische reggae doet bij vlagen denken aan het werk van de Amerikaanse band Sublime. Na een korte ombouw kondigt organisator Jan Buster aan dat er volgend jaar een derde editie van het festival zal plaatsvinden. Vervolgens schiet het uit Wales afkomstige Cartoon Violence meteen in de vijfde versnelling met serieuze uptempo ska.

De meeste bezoekers verzamelen zich dicht op het podium om de hoofdact van de avond van dichtbij te zien: Keith & Tex. Wanneer deze heren op leeftijd beginnen met zingen is het publiek zichtbaar onder de indruk van de nog altijd aanwezige vocale kwaliteiten. Een grote verrassing is de aanwezigheid van een andere legende: Rudy Mills. Zijn liedje 'John Jones' was een hit binnen de skinhead subcultuur in Engeland en wordt ook in Moira luid meegezongen. De Utrechtse DJ Dab pakt na afloop van het optreden meteen door met goed dansbare plaatjes.

Gezien: Ska'd For Life II, vrijdag 14 en zaterdag 15 spril 2023 @ Moira, Utrecht