Stranded FM x Uncloud: Scene 2 – Sounds of Future’s Past wordt een lesje geschiedenis van club en rave-muziek van Utrechtse bodem. Op de line-up staat onder andere Allert Aalders van techno-act Human Beings. Hij brengt een hommage aan de baanbrekende live elektronische muziek waarmee hij gedurende de jaren ‘90 optrad met Bert van de Grift. "Het wordt een echte Human Beings-set zoals we hem vroeger deden."

Human Beings maakte naam in de jaren ’90 als één van de eerste elektronische live-acts in Nederland. Ook de muziek die ze opnamen, zoals dance-klassieker 'The Matrix', was zijn tijd vooruit. Nadat Van de Grift in 2005 plotseling overleed kwam Human Beings tot een triest en abrupt einde. Sindsdien heeft Aalders één keer opgetreden onder deze naam, tijdens het vijfentwintigjarige jubileum van EKKO in 2011. “Die plek is speciaal omdat we daar heel veel speelden. Op verzoek van de EKKO heb ik daar met hun jubileum als Human Beings opgetreden. Dat was nog vrij kort na het overlijden van Bert, nu ben ik zover dat het weer leuk is om te doen.”

Aalders is in het dagelijks leven onder andere werkzaam als geluidstechnicus bij TivoliVredenburg, waar hij al eens in aanraking kwam met Stranded FM. Uncloud leerde Aalders kennen via Modulation., een periodieke avond die hij organiseert en die in het teken staat van modulaire synthesizers. Hij werd lang geleden gevraagd door Uncloud om een editie van Modulation. te doen op één van hun eerste events, en is sindsdien goed bevriend met hen. Zodoende werd Aalders door Stranded FM en Uncloud gevraagd om Human Beings nog een keer nieuw leven in te blazen tijdens hun clubnacht in de Pandora.

Het publiek kan daar een Human Beings-act verwachten als vanouds. “Ik heb overwogen om nieuwe dingen te doen maar uiteindelijk gaat het vrijdag om de sound die we met Human Beings hadden.” Na meer dan twintig jaar is er wel het een en ander veranderd aan de setup. “Ik werk nu met Ableton, waar we vroeger een midi-voorloper hadden van Ableton. Het is even puzzelen om alles zo in te richten dat ik zoveel mogelijk invloed heb op hoe het klinkt en speelt.”

(tekst gaat verder onder de video)

Gaat Aalders hierna vaker optreden? “Als er iemand belt graag! Maar ik heb ook veel andere bezigheden en daarnaast niet echt tijd om er zelf hard mijn best voor te doen.” Binnenkort komt er wel een nieuwe Human Beings-plaat uit, op het label van Nuno Dos Santos, SoHaSo. Op deze 12-inch staan een onuitgebrachte Human Beings-track en een re-release van ‘The Matrix’, inclusief de live-versie en een remix van het Londense duo Plaid. “Met die Plaid-remix ben ik heel blij, dat zijn echt grote helden van mij!”

Te zien: Stranded FM x Uncloud: Scene 2 – Sounds of Future’s Past, met Parrish Smith (live), Nuno Dos Santos, Human Beings (live), LaToya en Jannah vrijdag 4 november @ Pandora TivoliVredenburg