Muzikant Bert van de Grift is 1 februari onverwachts aan de gevolgen van een hersenbloeding overleden. De 41-jarige dj en toetsenist maakte naam met technoduo Human Beings en big beat-groep Bonobo. Solo trad hij op onder de naam Bert Is Evil.

De Utrechtse Bert van de Grift, die 1 februari overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding, startte zijn muzikale carrière in de jaren tachtig als toetsenist van de new-wave-formatie A Modest Proposal. A Modest Proposal bracht één titelloze lp op de markt en één cd genaamd Contact. In de begindagen van house was Van de Grift actief in Doomsday Machine, waar later het techno- en ambientduo Human Beings uit voortkwam. Het meeste succes bereikte hij samen met Allert Aalders met Human Beings. In 1994 stond Human Beings op Noorderslag en toerde hij door Nederland met Speedy J en Sensurreal. Datzelfde jaar stond het duo op Lowlands en Metropolis en toerde zij samen met Osdorp Posse en de Heideroosjes als ‘veelbelovende acts’ onder de kop Groeten uit Lowlands. Allert Aalders: “Van de drie acts zijn er in ieder geval twee beroemd geworden. Maar wat wil je, het publiek van Osdorp Posse en de Heideroosjes had natuurlijk een hekel aan house, en in die tijd was het logisch dat je als dance-act als laatste speelde.”

In de succesperiode ’95-’97 was computerprogrammeur Van de Grift fulltime muzikant. Terwijl Human Beings de laatste jaren op een laag pitje stond, was hij actief in de big beat-groep Bonobo. Daarnaast draaide hij solo onder de naam Bert Is Evil. Van de Grift was altijd bezig nieuwe vormen voor muziek te vinden. Zo expirimenteerde hij ooit met Human Beings met een interactieve show met bedieningsinstrumenten in het publiek en met vj Oscar Luyer van Captain Video maakte hij het vj-project God Less America naar American Psycho van Brett Easton Ellis. Met zijn laatste project Overdo, in samenwerking met Ernest Petrus van Bonobo, maakte hij elektronische versies van klassieke rocksongs. Allert Aalders: “Dat was meer een humorproject, heel erg over de top. Ze hadden alleen nog maar op een bruiloft gespeeld, maar ook hierin zag je de geniale vondsten van Bert.” Bert van de Grift is 41 jaar oud geworden.