Met Combo Qazam bracht Arno Breuer in oktober een nieuw album uit. Dat was echter niet zijn enige release in 2022. Sterker nog, iedere maand van dit jaar verscheen er nieuwe muziek van hem online. Soms een losse track, maar meestal een album van één van zijn vele projecten. Hij vertelt over deze ambitieuze onderneming.

Arno Breuer maakt veel muziek en houdt daarbij wel van een beetje competitie. In 2015 en 2018 deed hij een wedstrijd met zijn broer Stefan, wie van hen beiden in die jaren de meeste releases de wereld in kon helpen. Dit jaar heeft hij zichzelf uitgedaagd om iedere maand nieuwe muziek online te zetten. Met nog enkele dagen te gaan kunnen we onthullen dat hij daarin is geslaagd. We vroegen Arno naar zijn inspiratie voor en wat de releases onderscheidt. Ook vertelt hij over de (muzikale) vriendschappen met Stefan (Combo Qazam en The World of Dust), Gino Miniutti (ook Combo Qazam), Floyd Atema (audio engineer en muzikant), Joost de Jong (Oliver Oat) en Jurgen Veenstra (ex-Moonlizards). Aan de zijkant kun je alle twaalf releases beluisteren.

Inspiratie
“Voor mij is dat om te beginnen de muziek die er al is. Ik heb mijn cd-collectie boven mijn bureau en het is een fijn idee om iets te proberen te maken dat daarbij hoort. Op de rest van de planken staat - naast allerlei dingen die geluid kunnen maken - een collectie van over de jaren verzamelde beelden en tokens. Ik denk dat dat iets zegt over hoe ik muziek benader en dat dat is wat ik in de mooiste albums waardeer, het persoonlijke.

Ik denk dat dat ook is waar ik de tijd vandaan haal, door te maken wat er op mijn pad komt. En de tijd die er toch is, te vullen met nuttige dingen die ook leuk zijn. Bijvoorbeeld mijn memo-opnames goed ordenen, of op de fiets al nadenken over hoe ik iets op wil nemen. Dat maakt het uiteindelijke opnemen ook heel leuk, omdat je dan alleen bezig hoeft te zijn met wat er echt toe doet, namelijk muziek maken.”

Muziek in het algemeen/de rol ervan
“Ik geloof dat ik door dit project anders over muziek ben gaan denken. Door muziek online te zetten en over niets anders na te denken dan de muziek, de hoes en de credits, blijf je heel dicht bij wat het is. Ik vond het erg leuk om maandelijks een groep van geloof ik dertig mensen te mailen met een klein verhaaltje bij de muziek. Daar komen leuke reacties op, het heeft voor nieuwe of betere samenwerkingen gezorgd, het heeft een paar mensen verbonden, ik vind het blijkbaar fijn me zo te uiten ... Ik ben muziek meer als communicatie gaan zien, denk ik. Ik vond het daarom ook zo leuk om op Podiumdorst, waar ik met Tenrec mocht optreden voor Boyle, een lied te spelen samen met een beat uit het publiek. Of om met Gino Tupac Hologram The Movie uit te voeren op mijn verjaardag. En dat ik op Stefans plaat bas, vergeet ik elke keer (behalve als ik eraan denk dat het als release telt, haha).”

(tekst gaat verder onder de foto)

Releases I t/m IX

Vriendschap
“Stefan, Gino, Floyd en Joost zijn al het langst mijn vrienden, en dat zie je terugkomen in de hoeveelheid releases waarbij we samen betrokken zijn. Ik vind het immens gezellig en geruststellend om met zoveel leuke en creatieve mensen muziek te kunnen maken. Daarnaast heb ik dit jaar een grote bijdrage mogen leveren aan de nieuwe plaat van Microwolf. Het is bijzonder om met iemand die ik tien keer in het echt heb gezien (waarvan vijf keer toen we samen optraden) zo nauw verbonden te zijn door muziek. Datzelfde geldt voor Jurgen, die zingt op Cravngs. Stefan en ik hebben zijn eerste soloplaat gearrangeerd, wh^rl heet het project. Ik vind het allebei echt heel toffe albums geworden, ze passen perfect boven mijn bureau. Komend jaar komen ze uit op Tiny Room Records. Tot slot is het heel erg leuk om de bijdragen van mijn kinderen langs te horen komen als ik dingen terug luister, ik heb ze graag bij mijn muzikale geschiedenis.”

De releases zelf
“Alle twaalf releases hebben een andere emotionele betekenis voor me. Het boekhouderige van Hoorspel en Cravngs en het vrije van Gaman en Tupac Hologram The Movie. En van het introverte en kwetsbare van de twee Golden Moles en de eerste bismut langs het krachtige van Combo Qazam en Herd Community naar het psychedelische van Jellyfish Dreams en Tenrec. Het zal iets met de tijden van het jaar en van het leven te maken hebben. En met toeval. Ik denk dat daarom voor mijzelf Jellyfish Dreams het lievelingsalbum is van deze twaalf, omdat daarin twintig jaar aan jaargetijden zit. Ex aequo met Combo Qazam, want daar zit weer vier keer twintig jaar ervaring in. Misschien is dat een goeie, dat ik dit over twintig jaar weer probeer.”

Arno, Floyd en Joost (L-R)

Releases X t/m XII