Arno (Sven Agaath, Lost Bear, Combo Qasam) en Stefan Breuer (The World of Dust, Lost Bear, Howart) zijn waarschijnlijk twee van de meest productieve muzikanten in Utrecht. Ieder voor zich tikken ze met de verschillende projecten die ze doen meestal meer dan vijf releases per jaar aan. Tussen de beide broers is er ook sprake van enige gezonde competitiedrang. Afgelopen jaar hebben ze er een wedstrijdje van gemaakt: wie van hen beiden kon in 2018 de meeste releases de wereld in helpen?

Zoiets hebben ze al eerder gedaan in 2015. Toen won Stefan met 9-8. Ook dit jaar is de ‘overwinning’ voor de jongste van de twee broers, die van de zomer nog met hun vader door Frankrijk tourden. Afgelopen jaar zijn er maar liefst 10 releases uitgekomen waarop Stefan meedoet, terwijl Arno het dit jaar met een nog steeds respectabele 8 moet doen. “Er moet wel bij gezegd worden dat hij een paar dingen heeft waar hij maar heel beperkt op speelt”, licht Arno toe. “En dat hij niet eerder de 10 heeft gehaald, en ik in 2012 wel. Dus met genoegen laat ik de overwinning aan hem.” Arno haalt er overigens juist motivatie uit: “Ik werk verder aan de 6-cd-boxset van Lost Bear. Dat biedt mogelijkheden om een keer boven de 10 uit te komen“, zegt hij lachend.

Hieronder vind je de releases van Stefan en Arno, waarbij ze ieder de eerste vijf releases van hun broer op volgorde hebben gezet en aangeven wat ze er in waarderen.

Arno’s lijst van Stefan's releases

Stefan's lijst van Arno’s releases

1. Howart – Howart

Het beste album van de lijst: spannend, intriguing, vreemd. Eén van de bewijzen dat ik een heel toffe schoonzus heb (en dat Stefan best bescheiden kan zijn en dat Dave een heel goede drummer is).
 

1. Microplaza - Microplaza

Zeer geslaagd experiment van Arno's muziek met de zang van Benjamin van Vliet (o.a. Moi, le voisin). Kort, boeiend, toffe kinderkoortjes, catchy en een mooie gelimiteerde (en dus al uitverkochte) 7" op Tiny Room Records.

2. The Boggs – Kerfuffle

Een album dat me keer op keer raakt. Ik begon het te maken met Lost Bear-zanger Casper en 4 flessen wijn. Stefan kwam halverwege binnen en had eigen bier mee. Voor mij de perfecte mix tussen vriendschap, dronken avontuur en jaren op elkaar ingespeeld zijn.

 

2. Hoorspel - A Collection Of Field Recordings

Aaneenschakeling en combinatie van diverse iPhone-dictafoon-opnames. Een paar briljante vondsten en vooral heel inspirerend. Welke muzikant heeft er niet een archief vol ideetjes, ritmes en stukjes tekst? Op deze manier is dit vaak onzichtbare proces overzichtelijk en beluisterbaar gepresenteerd.

3. Onkalo – Gloomth

Broertjes, dat is fijn. Op dit soort momenten herken ik dezelfde OCD-neigingen die ook aanslaan bij dubbele spaties (Stefan) of een rottige bladspiegel (ik). Afgemeten muziek dus, alles op z'n plek. Om eerlijk te zijn is de eerste Onkalo nog net iets beter, maar dat mag de pret niet drukken.

3. Jan Christiaan Smuts – Studies in E

Vier korte, maar perfecte stukken. Ideale 4-track sound en geen overbodige arrangementen of twists. Als de thema's waren uitgerekt tot 8 minuten, hadden we nu een moderne krautklassieker in handen.

 

4. Hallucinatorium – Hallucinatorium

Typische Stefan-plaat. Voor zover ik weet zijn er maar weinig die de 'lo' zo lekker voor de 'fi' zetten. En vervolgens ook nog eens de enorme vriendenkring hebben om daar moeiteloos gave synths (Joost de Jong) en vette zang (Ab Al-Tamimi) bij te vinden.

4. Stinkie and the Smell - Way Out Yonder

Raar, bijna onbeluisterbaar en heel vet. Precies wat je verwacht van de eerste (soort van) soloplaat van Lost Bear-zanger Casper Steenhuizen.

 

5. Bonnie ‘Prince’ Billy & Naked Shortsellers – The Best of Folks / Harbour Men

Eigenlijk zou ik strenger moeten zijn, als hij de wedstrijd wil winnen door een koortje mee te tellen (en een verzamelaar en een re-issue op te nemen). Maar ja, als hij de man wiens hoofd ik op mijn arm heb vereeuwigd op zijn label uitbrengt, wat moet ik dan?

5. The Perfect Grey - One Last Note

Erg mooi gedetailleerd. Arno kan prima in het Engels uit de voeten. Zoals alle releases een mooi (afgerond) geheel, ondanks de lengte. Mijn eigen jaar was iets fragmentarischer, met een hoop losse liedjes op verschillende uitgaven. Ik ben wel jaloers op het projectmatige en afgeronde karakter van Arno's releases.

Stefan's andere platen:

The Had Hats – The Complete Recordings

Lian Ray – (On How To) Turn You On

Hello Whirled – Open Casket Beach

Bingel – Bingel

V.A. – Familiealbum

Arno's andere platen

Trolleyfucker - Trolleyfucker

The Boggs – Kerfuffle

a collection of interludes - a collection of interludes (2)