Zowel ISMENA als Kaspar Baum zouden in december vorig jaar een plaatpresentatie doen, die vervolgens net niet doorging door de aangescherpte regels. Nu, bijna vijf maanden verder, is het eindelijk zover. Een uitermate geschikte reden voor een inhaalslag door middel van een combinatieshow! De gemeenschappelijk deler tussen de twee acts? Vuurland Studio. Het album van ISMENA is opgenomen in de studio van de frontman van Kaspar Baum, Erny Green. Om de cirkel volledig rond te maken, kon er in dB’s ook genoten worden van een echte Vuurland Scottish Ale.

De avond opende met supportact Henk Koorn, ook wel bekend van de band Hallo Venray, die ook een aantal nieuwe nummers presenteerde ter voorbereiding op de komst van een nieuwe plaat in september. Het publiek werd geënthousiasmeerd door zijn humor en rauwe stem.

Koorn had het publiek al warmgedraaid voor de optredens van de volgende bands. ISMENA als eerste aan de beurt. Na een bescheiden opkomst begon de dark-indieband direct met spelen. Het debuutalbum Until We Part werd eind 2021 gelanceerd, maar de releaseshow heeft nog even op zich laten wachten. Het album staat voor dromerige, melancholische liedjes over de dood, de samenleving en het punt van ons bestaan. De intieme, kleine zaal van dB’s past dan ook precies bij de vibe van de band. ISMENA steunt op de neerslachtige sound van frontwoman Ismena Goossen. Terwijl Goossens hoge maar zachte stem de zaal vult, zijn de andere bandleden volledig gefocust op het neerzetten van goede muziek. De bandleden hebben tijdens hun spel vaker wel dan niet een net-niet-verborgen glimlach op hun gezicht. Het is overduidelijk dat de band staat te genieten van het publiek, het enthousiasme in de zaal en het spel op het podium. Waar de tekst niet altijd volledig te verstaan was, maakt de warmte en melancholiek in de stem van Goossen veel goed. De muziek valt het beste te omschrijven als soundtrack voor alle verloren gedachtes.

Na een korte changeover is het podium voor Kaspar Baum. De band komt bomvol energie het podium op en pakt gelijk de hele zaal in. Dit optreden is te danken aan de release van hun nieuwe (en tevens eerste) album Vuurland. De Nederlandse band Kaspar Baum weet de donkere sound van de jaren 80 weer tot leven te roepen en klinkt als 80’s new wave met een donker randje. Naast een middels crowdfunding gefinancierd vinylalbum is er ook een single met video. De show wordt dan ook gedeeltelijk ondersteund door de videoclip, welke een vrolijke animatie is.

Ondanks de kleurrijke achtergrond, laten de bandleden de shine niet van zich afnemen en vullen het gehele podium. De interactie tussen de bandleden is fantastisch om te zien. Op het podium maken ze meermalig contact met elkaar en nemen ze elkaar mee in de show. Erg knap, voor een band met een nieuwe samenstelling, met deze show als tweede. Bassist Erwin noemt zich pas sinds drie weken bandlid van Kaspar Baum. Na een optreden barstend energie was het aan zowel de band als het publiek om de boel nog eenmaal op stelten te zetten. De halve zaal gaf zich over aan de dansende moshpit en zo werd het nieuwe album nog een laatste maal gevierd. 

Gezien: ISMENA en Kaspar Baum, zaterdag 16 april 2022 @ dB’s, Utrecht