3voor12 Utrecht

Kaspar Baum is meer dan een quarantaineproject

Erny Green gaat terug naar zijn jaren 80-roots

Vier leden met ervaring in elf bands. Dat is een heel korte samenvatting van Kaspar Baum, de nieuwe band rond zanger en liedjesschrijver Erny Green. “Ik heb altijd in bands gespeeld en wilde weer terug naar mijn roots die in de vroege jaren tachtig liggen. En dat dan vermengen met dingen van nu”, licht hij toe. Inmiddels is er een single met video uit en een album op komst. 

Kaspar Baum kwam toevallig tot stand. “Evert Smit, de bassist, kwam toevallig bij mij langs met Oud en Nieuw. We raakten aan de praat en kregen het idee om te gaan jammen. Toen nam hij drummer Jelmer de Haas (beide Walker Diver, red.) mee.” Uiteindelijk voegde gitarist Rempe Kooij zich bij de band. “Hij maakte het bandgeluid echt compleet”, aldus Green. 

Wat begon als quarantaineproject is inmiddels een echte band geworden. “Op een gegeven moment hadden we wat opnames en kwam de vraag ‘wat gaan we daarmee doen?’. We waren al wel echt een band en zijn we gaan kijken wanneer we iets uit kunnen brengen.” Dat wordt 10 december, om verschillende redenen. “Ik heb zelf eerst nog een uitgebreide toer met Joy Division Undercover. En het was ook wel druk bij de perserij, dus we moesten de masters en de hoes snel aanleveren. Toen is alles in een stroomversnelling gekomen”, vertelt Green. 

Naast een middels crowdfunding gefinancierd vinylalbum is er ook een single met video. Ook die kwam op een bijzondere manier tot stand. “Videomaker Bluewine was in de studio voor een video voor de tweede single. Toen bleek zijn 9-jarige dochter (RoboDragonPlayz) heel leuke animatiedraken te maken. Die pasten heel goed bij ‘Ugly Black Monster’. Het is een heus gebroeders Grimm-achtig sprookje geworden, waar enorm enthousiast op wordt gereageerd. 

Met het starten van de band, begon ook het opnameproces. “Eigenlijk hebben we voor deze plaat precies andersom gewerkt. We zijn nu begonnen met opnemen. Normaal ga je eerst repeteren.” De plaat heet Vuurland, vernoemd naar de studio waar alles is opgenomen. Dat is niet toevallig. “Het is mijn eigen studio. Dat is ook de reden waarom we alles op deze manier konden doen. Want je gaat geen studio huren als je geen materiaal hebt.” 

Volgens Green is het een rijke plaat qua sound. “Aan mensen die we het lieten horen vroegen we waar ze het mee zouden vergelijken. We kregen antwoorden als Fontaines D.C., Wilco, Nick Cave en zelfs Bob Dylan. Allemaal artiesten waar we zelf ook graag naar luisteren.” 

De plaat VUURLAND komt op 10 december uit en wordt die dag ook gepresenteerd in dB’s. Op 11 december speelt Kaspar Baum ook in De Nieuwe Anita in Amsterdam. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12