Het debuutalbum Until We Part van de melancholische dark indie band Ismena is eind 2021 gelanceerd. De releaseshow laat vanwege de pandemische omstandigheden nog even op zich wachten: ‘maar die komt nog, hoor!’, laat leadzangeres, Ismena Goossen, weten tijdens het gesprek.

De band steunt op de neerslachtige sound van singer-songwriter Ismena. Met dromerige, melancholische liedjes over de dood, de samenleving en het punt van ons bestaan ​​probeert de band het publiek een spiegel voor te houden en aan het denken te zetten. De intieme, aangrijpende lyrics in combinatie met de rauwe geluiden en Ismena’s hoge en zachte stem brengen een bijzondere gelaagdheid aan de nummers. Tijdens het luisteren van het album kan je niks anders dan afvragen wie er zich achter deze openhartige, maar donkere nummers verschuilt.

Ismena Goossen is zangeres en gitarist van de band die alle teksten en haar eigen muziek schrijft. Haar passie voor muziek heeft haar gedreven naar de Nederlandse Popacademie in Utrecht. Naast Ismena, speelt de singer-songwriter ook nog solo en in een andere band. De andere bandleden van Ismena vullen naar eigen inzicht de muziek aan met hun partijen. Ze zijn geïnspireerd door verschillende artiesten zoals Emma Ruth Rundle, Chelsea Wolfe en Big Thief. In alle bescheidenheid vertelt ze tijdens een online interview meer over het nieuwe album.

Het is het eerste album dat jullie hebben uitgebracht. Hoe voelt dat?
"Dat klopt. Dit album betekent super veel voor mij. Het is de eerste keer dat ik mensen om mij heen heb die echt iets kunnen maken waar ik achter sta en ook voor de eerste keer dat ik met een band een sound heb gemaakt die ik echt vet vind en waar ik mee door wil gaan! Ik ben echt trots op wat we hebben gedaan en neergezet, en dat is eigenlijk nu voor het eerst zo.

"We zijn ook al twee jaar mee bezig met het album, en nu ook al best een tijd klaar. Vanwege corona hebben we het uitbrengen ervan steeds uitgesteld, ook omdat we langer bezig zijn geweest met alles eromheen. Opnames van de videoclips en de fotoshoots werden ook uitgesteld of duurde langer doordat we niet allemaal tegelijk mochten komen. Dat maakte het lastig. Heel erg jammer dat we het nu niet konden vieren met de releaseshow, maar deze komt er zeker nog aan. We hopen nu op april!"

Maar, waar gaat het album eigenlijk over?
"Het album is heel persoonlijk en alle verhalen, en daarmee liedjes, zijn autobiografisch. Het overkoepelende thema is verlies en dan alle vormen hiervan. Zo staan er bijvoorbeeld nummers op over relaties die stuk gaan, de dood en andere soorten van verlies. Het laatste nummer, This World Will Break Your Heart, gaat over dat ik mezelf zie als ik overleden ben. Ik kijk vanuit de hemel naar beneden hoe iedereen doorleeft zonder mij. Dit is ook een soort verlies. Het gaat daarmee ook een beetje over mijn depressie."

Heftig om te horen, maar dat zal voor veel mensen ook herkenbaar zijn.
"Dat denk ik ook wel, ja. Het is voor mij ook het moeilijkste nummer om te spelen, omdat het zo persoonlijk is. Tijdens de opnames voelde ik me al ongemakkelijk en bij het live optreden eigenlijk ook. Het voelt alsof mensen té dichtbij komen, ook al weet ik dat andere mensen er niet per se op die manier naar luisteren. Het was voor mij wel een grote stap om te delen, maar ik moet die dingen toch gewoon kwijt en wil het dan graag delen.

"Ik ben er heel dankbaar voor, dat als ik iets slechts meemaak, het in ieder geval kan omzetten tot een leuk liedje. Dit werkt voor mij ook als een soort therapie. Door mijn liedjes kan ik bepaalde gebeurtenissen verwerken."

En, wat gaat de toekomst voor jullie brengen?
"Aangezien we al een tijd klaar waren met dit album, zijn we alweer bezig met nieuwe liedjes. Deze komen er zeker aan. Daarnaast hoop ik natuurlijk dat we gauw weer mogen optreden, dat mis ik echt!"