Op 15 april verschijnt I’m Sure We’re Gonna Make It, een Engelstalig boek over de Nederlandse punkscene in de jaren 1976 tot en met 1982. Het boek is een vertaling van Het Gejuich Was Massaal, het door Utrechters Jerry Goossens en Jeroen Vedder geschreven standaardwerk.

25 jaar geleden verscheen Het Gejuich Was Massaal, een boek over punk in Nederland tussen 1976 en 1982. Journalist Jerry Goossens en Plato Utrecht-eigenaar Jeroen Vedder beschreven daarin op een luchtige manier één van de meest opwindende periodes in de Nederlandse popgeschiedenis. Het begin van de punk in Nederland was een turbulente tijd, waarin talloze muzikale en sociale barrières op de schop werden genomen. Utrechters Goossens en Vedder waren zelf actief in de toenmalige punkscene: Vedder bracht een fanzine uit en ze speelden samen in The Avengers. 

Flash forward naar begin 2021. Toen kreeg Frans de Waard van uitgever Korm Plastics de vraag waarom er eigenlijk geen Engelstalig boek over de geschiedenis van de Nederlandse punk is. “Geen idee”, antwoordde hij. “Maar men zou Het Gejuich Was Massaal moeten vertalen. Dat is een beknopt, helder overzicht van de punkjaren 1976-1982. Niet te detaillistisch maar algemeen en het plaatst punk in een wat breder kader.“ Helemaal in de Do It Yourself-gedachte van punk pakte hij het idee zelf bij de kop en voor een Engelstalige editie gezorgd.

Op vrijdag 15 april 2022 verschijnt I’m Sure We’re Gonna Make It met nieuwe foto’s, in kleur, een katern over fanzines én een nieuw ontwerp. Deze versie heeft een voorwoord van Richard Foster en Hubert van Hoof heeft zijn proloog uit 1996 geactualiseerd. De titel verwijst naar de gelijknamige compilatie-cd die destijds samen met Het Gejuich Was Massaal verscheen. Die was weer genoemd naar het klassieke nummer van Ivy Green, misschien wel de beste punkband die Nederland heeft gehad. “Het ziet er fantastisch uit en in ben heel blij dat het boek een tweede leven krijgt”, zegt Jeroen Vedder. Diezelfde dag verschijnt overigens ook een reprint van de oorspronkelijke versie van Het Gejuich Was Massaal.

I’m Sure We’re Gonna Make It wordt op de verschijningsdag gepresenteerd in het café van dB’s. Er is dan onder andere een Q&A met de auteurs. Ook presenteert Excelsior Recordings die avond de tweede druk van de Utreg Punx LP. Aansluitend spelen in de zaal vier punkbands: het Duitse Kaltfront, Asbest Boys en de Utrechtse bands Stachel en No Brains. Die laatsten presenteren de EP die ze afgelopen december uitbrachten op Plato Records.

Te zien:
Boekpresentatie I’m Sure We’re Gonna Make It, vrijdag 15 april 2022 (19.00 uur) @ café van dB’s (gratis)

Kaltfront, Asbest Boys, Stachel en No Brains, vrijdag 15 april 2022 (20.00 uur) @ dB’s (€11)