Het is een rustige woensdagavond in dB’s. Muzikanten van Utrechtse bands als Disquiet en Beyond The Pale zoeken hun oefenruimtes op, terwijl andere bands na hun repetitie nog wat napraten onder het genot van een biertje. In deze gezellige huiskamersetting van de oefenstudio heeft 3voor12 Utrecht met Beachdog afgesproken. Vorige maand leerde de wereld hen kennen als de nieuwe band van David Achter de Molen, voormalig zanger van John Coffey die viraal ging toen hij op Pinkpop, letterlijk door het publiek op handen gedragen een biertje uit de lucht plukte. Met zo’n blikvanger (pun intended) trek je al snel de nodige aandacht, zeker ook omdat John Coffey zo’n beetje op het hoogtepunt van hun roem stopte en fans natuurlijk nieuwsgierig zijn naar nieuwe muziek van de frontman.

Toch is Beachdog meer dan alleen ‘het bandje van …’, want daarmee worden de inmiddels vier overige bandleden tekort gedaan. Naast Achter de Molen zijn drie van de vier overige Beachdogs ook aanwezig in dB’s. Een mooie gelegenheid dus om ook met hen kennis te maken, want toegegeven, het zijn geen usual suspects of doorgewinterde podiumbeesten. Helaas is drummer Mex van Gestel niet aanwezig, maar gelukkig hebben de twee gitaristen en bassist ook voldoende te vertellen.

Samenstelling
Ritmegitarist Sybrand Hiemstra is als laatste bij de band gekomen, drie maanden geleden. Hij speelde in wat kleine bands en werkt bij TivoliVredenburg. Via een vriend kwam bij in contact met Achter de Molen, die hem appte of hij interesse had om als tweede gitarist aan te sluiten bij Beachdog. Achter De Molen prijst hem, omdat hij zichzelf in korte tijd (met slechts drie repetities) moest klaarstomen voor de eerste serie optredens in oktober. Bassist Vincent Kuipers kwam op een iets formelere manier bij Beachdog terecht. Hij moest namelijk audities doen, nadat drummer Van Gestel hem getipt had over een vacature. Tegenwoordig gaat dat voor het grootste deel online, je stuurt een filmpje van jezelf in waarop je een paar nummers speelt en dan maakt de band een keuze. Eenmaal in de oefenruimte voelde het echter direct goed, dus deze ‘gig’ was voor Kuipers.

Gitarist Ruben Lisman heeft de eer zichzelf, met Achter de Molen, een founding member van Beachdog te mogen noemen. Ongeveer twee jaar geleden reageerde Lisman op een oproep van Achter de Molen die mensen zocht om muziek mee te gaan maken. Bij hem begon het, na een tijdlang vooral bezig te zijn geweest met radio en podcasts maken, toch weer te kriebelen. Dus plaatste Achter de Molen een bericht op Instagram dat hij op zoek was naar mensen om muziek mee te gaan maken. Ondanks de vrij droge reactie van Lisman, werd hij uitverkoren en al snel begon hij samen met Achter de Molen liedjes te schrijven. De culturele coronalockdown was in zekere zin een geluk bij een ongeluk. Omdat optreden toch nog niet mogelijk was, kon het tweetal alle tijd besteden aan het schrijven van nieuwe liedjes.

Schrijven en tekenen
Hoe ging dat schrijven in zijn werk? Het ging eigenlijk heel natuurlijk: Lisman schreef de muziek, de gitaarpartijen en Achter de Molen kon vervolgens de zanglijnen invullen. De ervaring van Lisman als student van de Tilburgse Rock Academie kwam bij het schrijven goed van pas. Hoewel er geen vooropgezet plan voor een bepaalde sound was, waren er wel wat bands die de heren min of meer in hun achterhoofd hadden en veel luisterden bij het schrijven. Dat waren vooral grunge, emo en shoegazebands, zoals Touché Amoré, Basement en Movements. Achter de Molen en Lisman merken op dat de eerste nummers die ze schreven heel anders klonken dan de laatste. 

Er zat dus een bepaalde ontwikkeling in het proces, maar toch voelen alle nummers wel als één geheel. “Het is wat ik wilde schrijven,” aldus Lisman. Het eerste nummer van Beachdog dat vorige maand werd uitgebracht, ‘Crawl in Pieces’, heeft inderdaad een sterke grungy nineties post-hardcore vibe, uit een tijd dat Helmet of Deftones succesvol waren. Bovendien een geluid dat ook de laatste jaren weer vaker opduikt in alternatieve kringen. Dat was ook Cedric Muyres van Snowstar Records opgevallen. De man van het label waar Kensington groot werd, was op een avond biertjes aan het drinken met Achter de Molen. Toen hij wat van Beachdog hoorde, aarzelde hij geen moment om de heren een contract aan te bieden; aldus Muyres heeft Beachdog een sound heeft die je in Nederland nog nauwelijks hoort. Als resultaat verschijnt deze week, op 19 november, de eerste 7” van ‘Crawl in Pieces’ via Snowstar.

In de luwte van de coronalockdowns kon Beachdog rustig schrijven, werken aan de sound en repeteren, maar in september kwam het livecircuit weer langzaam op gang. Ook voor Beachdog werd het tijd om zichzelf aan de wereld te presenteren en het podium op te gaan. Inmiddels zijn de eerste drie shows achter de rug en dat beviel erg goed. Achter de Molen: “Ik moet toegeven dat ik erg nerveus was. Ik heb sinds John Coffey eigenlijk alleen nog een keer op een podium gestaan tijdens een Rage Against The Machine Tribute show met Marco Roelofs van de Heideroosjes, maar daarna niet meer. Het spelen voor een volle zaal wende gelukkig snel, ondanks de zenuwen. Het helpt natuurlijk ook als je een stel goede en ervaren muzikanten om je heen hebt. Bovendien was alles rondom de shows goed geregeld, zoals bijvoorbeeld in Innocent in Hengelo.” Beachdog heeft dus de smaak te pakken. Voor het vervolg van 2021 staan er nog vier shows gepland.

Liefde voor dB’s
Naast Beachdog heeft Achter de Molen ook nog een aantal podcasts, waaronder het populaire ‘Zes Losse Tanden’. Rondom deze podcast, waarin maandelijks zes punk, hardcore of metalliedjes besproken worden, is inmiddels een hele ‘community’ ontstaan van zo’n vijfhonderd personen. Binnenkort wordt er zelfs een aflevering live, mèt publiek opgenomen vanuit De Helling. Luisteraars van deze podcast kunnen gerust zijn, want hij gaat hier ook gewoon mee door: “Het is gewoon ontzettend leuk om te doen en een mooie manier om nieuwe muziek te blijven ontdekken.”

Natuurlijk komt ook dB’s ter sprake, omdat we daar nu gezellig zitten voor een praatje met Beachdog. Hiemstra: “Al zolang als ik in Utrecht woon, zo’n zeven jaar, kom ik hier. Voor de oefenruimtes, voor shows. De sfeer is altijd goed en het bier lekker.” Achter de Molen vult aan: “Dit is de coolste plek van Utrecht. Hier komen alle goede bandjes en het is gewoon een leuke ontmoetingsplek.” Over de aanstaande verhuizing van dB’s zijn ze redelijk positief: “Het zal even wennen zijn, maar ik weet zeker dat dB’s op de nieuwe locatie ook iets moois neer kan zetten. Vergeet niet dat ze al eerder zijn verhuisd, de Cartesiusdriehoek is al hun tweede locatie.”

Te zien: Beachdog; 22 december 2021 @ ACU, Utrecht (uitverkocht).
Voor nu gaat dit concert door onder de oude maatregelen van voor de lockdown met een capaciteit van 75%.