Na vier jaar brengt de Utrechtse band My Blue Van hun vierde album uit. Het drietal – Bas Beenackers, Johan van Bussel en Dennis Wechgelaar – heeft het album helemaal zelf geproduceerd en het resultaat is zo eigen dat ze besloten het geen titel te geven. Hun unieke sound is zaterdagavond voor het eerst in twee jaar weer live te horen. Gitarist en songwriter Beenackers vertelt over het productieproces en presenteert hun nieuwe clip bij het nummer ‘Catch My Drift’.

Dit album is volgens jullie het persoonlijkste album tot nu toe. Daarom hebben jullie besloten het geen titel te geven. Kan je daar iets meer over vertellen?
“We hebben voor het eerst een album helemaal zelf opgenomen en geproduceerd. Bij de vorige albums leerden we veel van de producers met wie we samenwerkten. Nu hebben we wat meer ervaring en zijn we het zelf gaan proberen. Dat maakt het zo eigen; we hebben het van het begin tot het eind helemaal zelf gedaan, ook de stappen waar je normaal gesproken anderen over laat beslissen. We zijn al tien jaar met zijn drieën bezig en nu zijn we in eigen beheer – op onze eigen kamertjes met onze eigen spullen. Daarom voelde het heel logisch om het album geen titel te geven, of gewoon de naam van de band.”

Jullie hebben het zelf over een ‘sonische evolutie’.
“Ja! Mooi woord, hé? Het is een sonische evolutie omdat dit album heel anders is, meer uitgerijpt en daardoor nog meer eigen. Dat hoor je. Het is verder niet aan mij om die sound te definiëren, want het staat echt op zichzelf als werk, maar je hoort wel dat het dichtbij ons ligt. We lieten ons in het opnameproces door onze intuïtie voortstuwen. Dat is het voordeel van thuiswerken: je kan er eindeloos veel uren in steken. Je maakt een foutje of je doet eens iets geks – met een gek instrument of een gek geluid – en daardoor raak je geïnspireerd. Zo kan een nummer een hele andere afslag nemen. Het was heel leuk om te merken hoe we op basis van onze intuïtie de koers konden verleggen.”

Dus het zelf opnemen is jullie bevallen?
“Dat is een makkelijke vraag met een moeilijk antwoord. We zijn heel blij met het eindresultaat, maar het was een moeilijk proces. Het kan erg lastig zijn om zelf alles in een thuisstudio op te nemen. Met een producer erbij heb je een externe partij die knopen kan doorhakken. Daarnaast kan diegene een verbindende factor zijn. Als je dat niet hebt, is het moeilijk om door bepaalde blokkades heen te komen.”

“We zaten niet echt vast, maar bij het maken van dit album hadden we minder een gevoel van urgentie. Eerder boekten we een studio voor een aantal dagen en dan weet je: alles wat we willen opnemen, moet in die dagen worden opgenomen. Die urgentie heb je niet bij een thuisstudio. Dat kan heel luxe zijn, want je kan telkens weer nieuwe dingen proberen, maar het kan ook een valkuil zijn, omdat je misschien wel helemaal vastloopt. We waren uiteindelijk vier jaar met dit album bezig, dus het was wel een zware bevalling. Maar ook al is het soms zwaar, je leert er heel veel van als band en als mens.”

Komt dat persoonlijke aspect ook terug in jullie teksten?
“Ieder album heeft persoonlijke en minder persoonlijke liedjes. Ik vind het als tekstschrijver fijn om op die manier dingen uit mijn systeem te krijgen. Ik vind het ook mooi als ik op die manier dingen die ik beleef kan ‘composteren’ tot iets moois. Persoonlijke verwerking zou ik het namelijk niet willen noemen. Het woord ‘verwerking’ suggereert iets negatiefs, dus ik hou het liever op ‘composteren’. In een compostbak kan je alles gooien en als je het goed aanpakt, komt daar mooie vruchtbare grond uit. Dat hopen we hier ook gedaan te hebben.”

Jullie hebben een clip bij het nummer ‘Catch My Drift’ gemaakt. Kan je daar wat meer over vertellen?
“De tekst van ‘Catch My Drift’ is in vijf minuten opgeschreven, zonder te denken. We vinden het een goede single, want het is uptempo en dansbaar. Het is ook een fijn nummer om in de zomer uit te brengen, want het is licht en het heeft een fris geluid. Voor de clip werkten we met hetzelfde team als voor de clip van ‘Me & You’, het eerste nummer van de plaat. Fotograaf Julia Bo Heynen deed het camerawerk en lichtkunstenaar Marco Broeders deed het lichtwerk. Zij vormen samen een heel goed duo. Julia kwam op het idee om een danseres, Jesse Snel, te laten dansen op de muziek, terwijl Marco gebruik maakte van een stellage met ronddraaiende schijven. Hij is een soort lichttovenaar, ik snap nooit precies wat hij aan het doen is.”

Gaan jullie in de toekomst vaker albums helemaal zelf maken?
“Het voelt logisch om het volgende album niet op precies dezelfde manier te produceren. Dit album is heel gelaagd opgenomen. Het tegenovergestelde daarvan zou zijn om alles in één take op de plaat vast te leggen. Dat zou heel spannend zijn, want één fout kan de hele opname verpesten, maar dan ben je wel heel geconcentreerd. Dat is een idee voor een volgend project. We hebben in ieder geval een fijne omgeving om in op te nemen. Daar kunnen we weer gaan broeden op een nieuw ei.”

Op 10 juli hebben jullie twee release shows in TivoliVredenburg. Krijgen jullie dat eigen geluid goed vertaald op het podium?
“Ja, dat denk ik wel. We hebben het zo gemist om op te treden. Het laatste optreden wat we deden was twee jaar geleden, op De Parade in Utrecht. Ik heb het als toeschouwer ook ontzettend gemist om live optredens te bezoeken, dus als ik zelf op het podium sta, verwacht ik een één-plus-één-is-drie-effect. Hopelijk is dit het begin van een nieuwe periode. Het liefst wil je een kolkende, zwetende massa van mensen die dansen en over elkaar heen donderen. Dat mag helaas niet want dit concert is nog op anderhalvemeter, maar we gaan ze wel omver blazen. We nemen Marco Broeders mee, die lichtkunstenaar die ik eerder noemde. Hij gaat analoog lichtprojecties maken, die op de muziek bewegen. We nemen ook een zangeres mee. Het wordt een spektakel. Het smaakt misschien wel extra zoet als je een tijd niks hebt kunnen proeven van live muziek.”

My Blue Van Discografie

As Colours Change (2013)
Hush (2015)
Robot (2017)
My Blue Van (2021)

Te zien: My Blue Van, zaterdagavond 10 juli @ TivoliVredenburg, Utrecht

Er zijn twee losse concerten om 20:00 en om 21:30. Deze zijn beiden reeds uitverkocht.