Kunch Sosa leert makkelijker leven met depressies, die een belangrijk onderdeel van zijn teksten vormen. In een tijd waarin een coronavirus ons allemaal in zijn greep lijkt te houden, krijgt de Utrechtse rapper het “virus” in zijn eigen hoofd beter en beter onder controle.

Stemmen in zijn hoofd

Sosa is een rustige jongen. Shy Guy Sosa is een van zijn aliassen. Als we hem spreken komen we erachter dat dat eigenlijk altijd al zo is geweest. Langzaamaan heeft hij steeds minder plezier in het leven gekregen. Hij noemt zichzelf in zijn nummers een leegte in designerkleding en hij leeft met een virus in zijn bloedbaan. “Noem het hoe je wilt, bipolair, manisch, het is nooit echt vastgesteld maar ik weet wel dat ik er veel last van heb gehad”. Op een gegeven moment worden de stemmen in zijn hoofd te veel en krijgt hij zelfs suïcidale gedachten. Hij praat met psychologen, maar dat haalt niet veel uit. Praten is sowieso moeilijk, hij doet het niet graag. “Maar soms moet het gewoon, soms gebeurt het ook vanzelf, dan is het wel heel fijn dat bepaalde dingen eruit zijn.” Wanneer COVID-19 oprukt in Nederland, verandert dat indirect dingen aan zijn mentale gesteldheid. Hij is bewuster geworden. Hij blijft meer thuis en is niet de hele tijd onderweg. Ook ziet hij zijn familie wat meer.  “Daardoor heb ik meer de tijd gehad om na te denken en een beetje meer wakker te worden. Onbewust, dat wel.”

Wanneer die stemmen in zijn hoofd voor het eerst hun intrede doen weet hij niet meer precies. Het gevoel is er al van jongs af aan. Het komt in fases en de ene periode verschilt weer van de andere. “Het zijn vooral gedachten en momenten, die blijven komen en gaan en me zeggen ‘je moet dit doen’ of ‘je moet dit niet doen’.” Wanneer hij zo’n drie jaar geleden echt niet lekker in zijn vel zit, wordt dat een belangrijk onderwerp in de teksten van zijn nummers. Het resulteert in zijn eerste solo-project op Spotify. Toen hij werkte aan zijn album Limewire Personality,(21 februari jl.) zat hij flink in de put. Hij was klaar met het leven. Het nummer ‘Passed’, is een voorbeeld van dit soort liedjes. “Ik had toen niet echt een vooruitzicht, nu wel.” Hij wil er nu echt weer voor gaan. Nu het weer beter gaat is ook het modellenwerk weer op zijn pad gekomen. Via Instagram is hij onlangs benaderd voor een shoot voor Adidas en komt weer meer aan. Daarnaast is hij weer meer op het skatepark, waar hij ook ontspanning vindt.

Belangrijke inspiraties

De belangrijkste bron van inspiratie is Speaker Knockerz, die in 2014 op negentienjarige leeftijd overleed aan een overdosis codeïne en bekend werd door zijn verhalende The Rico Story trilogie. Ook Chief Keef en andere Amerikaanse rappers die bekend werden in het vroege drill-tijdperk hebben invloed gehad op de muzieksmaak van Kunch. “De flows uit die tijd zijn gestoord”.

Voorbeelden die duidelijker terug zijn te horen in de muziek die hij maakt, de zweverige cloud-rap van de Zweedse Yung Lean, Bladee en consorten. Zij hebben in de beginjaren van het afgelopen decennium een heel nieuwe stroming gevormd maar namen ook elementen van de oude Chicago-drill over, zoals de door trap geïnspireerde beats en de zware autotune.

Hiphop is een grote inspiratie, maar op de vraag of Sosa zichzelf een rapper of een artiest noemt antwoordt hij resoluut. “Een artiest. Ik vind het wel leuk, bars gooien, maar de manier waarop ik het nu doe, het experimenteren met autotune en hoger zingen, vind ik leuker.” Het proces van het tekst schrijven is complex. Hij schrijft in het openbaar vervoer of als hij ergens in de stad loopt in korte tijd een verse maar tijdens een studiosessie komt er soms niks uit. Het momentum is daarbij belangrijk.

Kunchs teksten zijn cryptisch en gaan veel over negatieve gedachten, depressies, stemmen of demonen die blijven rondspoken in zijn hoofd. Hij praat erover in zijn tracks, bijvoorbeeld in ‘Race zonder einde’ en ‘Nascar’. “In een Nascar-race rijden ze alleen maar rondjes, en dat gebeurt ook met mijn gedachtes als ik ‘s avonds in bed lig. Op het moment dat ik iets moet doen, dan lukt het nooit. Als ik op de bank een film kijk, val ik in slaap. Als ik in bed lig, dan lukt het niet.” Zo werkt het ook met het maken van muziek. Een verschil met voor de coronatijd is dat hij er weer echt zin in heeft.

Spotify, Soundcloud en Youtube
Afgezien van de muziek die hij met anderen heeft gemaakt, brengt Kunch niet veel uit op Spotify. Veel losse nummers verschenen alleen op Soundcloud of YouTube. Soundcloud en YouTube is veel minder gezeik met distributie en het staat lekker snel online. “Ik zet ook gewoon harde nummers op Soundcloud maar Spotify steek ik altijd meer tijd in.”Maar dat kan ook andersom werken. “Soms heb ik een nummer al veel te lang liggen. Dan denk ik, fuck it. Ik gooi het gewoon nu op Soundcloud.”

Soms verschijnt een track ook alleen op YouTube. Dan maakt zijn goede vriend Pjotr Meerding (The F6F Project) een videoclip voor een track en dan is dat een belangrijk onderdeel van de presentatie. Een voorbeeld daarvan zijn de tracks ‘Earth’ met DENCHO en ‘Lijn’ met Styn. Beide tracks zijn geproduceerd door laatstgenoemde, die naast de vele namen in de Nederlandse game ook voor Famous Dex en Juice WRLD produceerde.

Nieuwe projecten

Momenteel werkt hij aan drie verschillende projecten. Een EP met producer Fallwood, die vorig jaar de Grote Prijs van Rotterdam won. Dat wordt een duistere, emo-achtige plaat. Fallwood is goed met de elektrische gitaar en daarbij passen de emo-teksten van Kunch perfect. Eerder werkten zij al samen op het nummer 2seatss. Daartegenover staat een EP met producer Lukovic met een meer ‘glo-up’ vibe. Dat wil zeggen: vrolijkere teksten en snellere beats. Waar Limewire Personality beide kanten op gaat, experimenteert hij nu met twee verschillende sounds en houdt hij ze meer gescheiden.

Het project met Lukovic gaat onder het Goon-Tex label vallen. Dat is een groep waar bijvoorbeeld Flansie, DENCHO en producer Serotonin deel van uitmaken. “Er is niet een specifieke Goon-Tex sound maar het moet stoer klinken. “We hebben stoere beats en zeggen stoere shit.” De sound komt voort uit de samenwerking met Lil Flan$, die onder de naam Flansosa twee tapes uitbrachten. De rek was wel een beetje uit die muziek, maar de twee wilden blijven samenwerken. Het is duidelijk dat Kunch er weer zin in heeft. “Ik had toen niet echt een vooruitzicht, nu wel.”