Een aantal van onze redacteuren tipt daarom ieder één film, documentaire of live registratie uit het zeer uitgebreide ON-programma van Le Guess Who?.

Het moeten cancellen van het OFF-programma, dat dit weekend plaats zou vinden, was een klap voor het Le Guess Who?-team en ook voor ons, jaarlijkse bezoekers van het avontuurlijke festival. Zeker wanneer je later leest dat het sluiten van onder andere de podia geen verwacht effect zou hebben op het reproductiegetal. Na een paar dagen hebben we knop omgezet en zijn we met hernieuwde energie het super uitgebreide LGW ON(-line) programma ingedoken, dat wel gewoon doorgaat.

LGW ON is een gratis toegankelijk online tv-kanaal waarop van vrijdag om 18.00 uur tot maandag 10.00 uur non-stop films, interviews, live-optredens en reportages worden uitgezonden, die zijn uitgekozen door het LGW?-team en deels ook - net als de afgelopen jaren gebruikelijk - uitgekozen door artiesten (curatoren) die aan het festival verbonden zijn.

Omdat het zoveel en divers is kunnen we ons voorstellen dat enige houvast welkom is. Een aantal van onze redacteuren tipt daarom ieder één film, documentaire of live registratie. Maar bekijk vooral ook het volledige programma op de LGW?-website of de mooie en printbare programmagids.

Wat: Solaris - curated by The Bug
Wanneer: zaterdag 14 november 2020, 10:30 - 13:17
Tip van: Mirel Masic (coördinator fotografie)

Voor filmfanaten en science-fiction fans is Andrei Tarkovsky's Solaris (de originele Russische versie uit 1972, niet de Amerikaanse remake uit 2002) een onmisbare ervaring. Een psycholoog gaat naar een ruimtestation boven de planeet Solaris en begint vreemde gebeurtenissen te zien. De crew ziet oude vrienden, familie en kennissen verschijnen, waarvan sommigen in het verleden dood zijn gegaan. Voor de psycholoog betreft het zijn overleden vrouw.


Wat: Heavy Metal Parking Lot - curated by SUUNS
Wanneer: zaterdag 14 november 2020, 21:30 - 21:47
Tip van: Sabrine Baakman (coördinator fotografie)

Wat mis ik dat zeg, met je vrienden en mede fans wachten tot het concert van je favoriete band begint. Thuis begint mijn enthousiasme al: hoe laat gaan de deuren open en hoe laat begint de band? Hoe laat pak ik dan de trein? Ik wil er natuurlijk op tijd zijn. En negen van de tien keer sta ik al voor de deur voordat ze überhaupt open zijn natuurlijk. 
Eenmaal mijn jas snel weggehangen voor de zekerheid naar het toilet. Gauw naar de zaal en mijn favoriete plek scoren: vooraan! Je ziet de zaal langzaam vollopen. Je hoort het geroezemoes van de zaal om je heen. Nog even snel een drankje halen voordat het begint, je tussen de mensen moeten wurmen en weer snel terug naar je plek. De dj draait vooraf nummers in hetzelfde genre waardoor je niet meer kunt wachten tot de band begint. Je kijkt continu op je telefoon: hoe laat is het nu? En een minuut later kijk je nog keer en nog een keer...  And the crowd goes wild!


Wat: Circuit des Yeux presents 'Reaching For Indigo: Gaia Infinitus' - Live at Le Guess Who? 2018
Wanneer: zondag 15 november 2020, 20:35 - 21:22
Tip van: Wouter Bal (redacteur)

Op festivals mis je altijd meer dan je wél ziet. Dat betekent keuzes maken, moeilijke keuzes soms. Kiezen voor de dampende punkrock van Ancient Shapes met Daniel Romano in een afgeladen dB’s bijvoorbeeld op Le Guess Who? 2018. En daardoor dan met heel veel pijn in het hart Circuit des Yeux in de Grote Zaal van TivoliVredenburg moeten missen. Later werd het optreden nog in een gelimiteerde oplage van 300 LP’s uitgegeven, maar deze zondag is dit bijzondere optreden eindelijk voor alle spijtoptanten en andere muziekliefhebbers in zijn geheel te aanschouwen op LGW ON. Thuis op de bank, met de lichten gedempt, alsnog genieten van die diepe stem van zangeres Haley Fohr, begeleid door leden van het Nederlands Kamerorkest. Troosttelevisie.


Wat: Mount Eerie's favorite YouTube videos
Wanneer: vrijdag 13 november, 20:37 - 21:05 | zaterdag 14 november, 04:30 - 04:58 | zondag 15 november 09:20 - 09:48 en 22:45 - 23:13
Tip van: Frank Gesink (redacteur)

Dit klinkt interessant, want je kunt ervan houden of niet, ook YouTube is een stuk belangrijke cultuur tegenwoordig. Benieuwd hoe een experimentele en meer introverte act als Mount Eerie daar tegenaan kijkt. Aan de ene kant is het begrijpelijk dat juist hij met een dergelijk programma onderdeel komt door het DIY aspect. Tegelijkertijd is YouTube nu niet direct het walhalla voor introverten.


Wat: Instrument: Ten Years With the Band, Fugazi - curated by SUUNS & Matana Roberts
Wanneer: zaterdag 14 november 2020, 16:00 - 17:57
Tip van: Marc van der Laan (hoofdredacteur)

Een documentaire van de Amerikaanse filmmaker Jem Cohen over de legendarische band Fugazi, met onder anderen Ian MacKaye (Minor Threat) en Guy Picciotto (Rites of Spring) als bandleden. De documentaire volgt de band van 1987 tot 1998 en bevat naast intense liveshows en interviews ook beelden van achter de schermen en gesprekken met fans, die ‘s middags al buiten de podia staan te wachten voordat ze naar binnen mogen. Omdat MacKaye en Cohen elkaar al kennen van de middelbare school, is het hem gelukt om heel dichtbij te komen. In combinatie met de lange periode (maar liefst 11 jaar) is Instrument een rauw en indringend portret van een compromisloze band die DIY hoog in het vaandel heeft staan. Hoewel de band al bijna 20 jaar niet meer actief is, past de door SUUNS en Matana Roberts gepresenteerde documentaire heel goed bij de huidige ontwikkelingen in Amerika. Fugazi was (en de bandleden) zijn politiek geëngageerd: de band speelde ooit voor het Witte Huis, om te protesteren tegen de Golfoorlog. 


Wat: King Khan's We Not I - Tarot Telethon
Wanneer: zaterdag 14 november, 00:30 - 01:02 en zondag 15 november, 07:50 - 08:22
Tip van: Mirella Wobben (redacteur)

De Canadese muzikant King Khan was de afgelopen jaren al verschillende keren op Le Guess Who? te zien. Als muzikant, met zijn band The Shrines, maar ook als lezer van Tarot kaarten. Die Tarotkaarten heeft hij zelf gemaakt, samen met Michael James Eaton en Alejandro Jodorowksy, en heb je in 2017 al levensgroot op Le Guess Who? kunnen zien.
Tijdens Le Guess Who? ON host hij samen met zijn dochter Bella The Bizarre een psychomagische comedy, waarin ze met behulp van zijn Black Power Tarot-kaarten de diepere vragen van het leven beantwoorden. Klinkt apart? Dat is het waarschijnlijk ook en des te meer reden om te kijken.

Bonus tip: Vunk On Vacation
Wanneer: o.a. vrijdag 13 november, 19:00 - 19:13 (Episode 1), zaterdag 14 november, 09:15 - 09:31, zondag 15 november 18:30 - 18:42 (Episode 3) en meer

Cult dj David Vunk laat je alle parels van Utrecht zien.


Te zien: Le Guess Who? ON, vrijdag 13 november 2020 (18.00 uur) - maandag 16 november 2020 (10.00 uur) @ online-kanaal Le Guess Who?