Je kent het wel, dat ene nummer dat al tig jaar oud is, dat te pas en te onpas gedraaid wordt op specifieke momenten zoals tijdens het opstaan, de afwas, een date of op de fiets. De evergreen. In deze tweewekelijkse portretten-serie vraagt 3voor12 Utrecht aan bekende en minder bekende Utrechters uit de creatieve sector, naar hun favoriete hit die nooit zijn waarde verliest.

Met deze week, Bert Dondorff, muziek- en theaterprogrammeur.

Fan vs. bewonderaar 
Om specifiek één nummer als Evergreen uit te kiezen, was voor Bert een opgave. Maar het nummer ‘Quicksand’ van Bowie sprong er toch echt uit. “Ik ben nooit een groot fan van dingen, maar ik ben wel een bewonderaar. Dat vind ik iets anders dan fan zijn, want dat is een soort van devotie. Daar heb ik nooit zo’n last van. Bowie bewonder ik met name vanwege zijn lef om voortdurend te veranderen in wat hij doet. En hoe zijn multitalent altijd heeft ingezet in zijn verschijning, zijn kunst en zijn acteerwerk. Het is altijd heel erg eigen, heel erg Bowie. Het is veel meer dan alleen een muzikant.”

Bowie in een veel te kleine zaal
“In 1997 was ik bij een concert van Bowie in de grote zaal van het oude Vredenburg, toen nog een muziekcentrum. Ik werkte bij de Tivoli, via mijn werk kon ik er een gratis ticket krijgen. De eerste helft van zijn optreden deed Bowie een try-out voor zijn drum-’n-bass project Earthling, dat deed hij alleen met zijn drummer en bassisten. Toen we terug de zaal in kwamen, was het podium omgebouwd en helemaal wit met ballonnen waarop beelden geprojecteerd werden. Hij opende het concert met het nummer ‘Quicksand’ en dat maakte ontzettend veel indruk. Vooral omdat je toen al voor Bowie in een veel te kleine zaal stond, dat was heel intiem. Hij deed in die tijd alleen maar grote stadions. Als je dan in de zaal staat waar ‘maar’ tweeduizend mensen in kunnen en je staat ook nog eens in de benedenste ring, maakt dat echt heel veel indruk. De opkomst van Bowie was super goed. Het podium was spierwit. Hij kwam in z’n eentje op met een akoestische gitaar, hij begon te spelen en halverwege het nummer viel de rest van de band pas in.”

YouTube
“Ik hoor het nummer niet zo vaak, het is nooit een hit geweest. Je moet echt de plaat opzetten wil je het nummer horen. In die zin is het geen Evergreen die iedereen kent, maar ik heb er wel een mooie herinnering aan. Laatst toen ik naar iets zocht, kwam ik toevallig op YouTube het nummer van Bowie tegen in Muziekcentrum Vredenburg. De versie die hij live deed was wel anders dan de studioversie die op de plaat staat. Die is veel ingetogener dan de live-uitvoering.”

Benieuwd naar de evegreen van Bert Dondorff?