De Nederlandse bodem als vruchtbare grond voor black metal lijkt nog lang niet uitgeput, want met de regelmaat van de klok verschijnen er ijzersterke nieuwe releases of duiken er nieuwe projecten en initiatieven op. Zo konden we begin dit jaar kennis maken met Vuur & Zijde: een driepersoons atmosferische black metalband met leden die hun sporen reeds verdienden in Terzij de Horde en Laster.

De opleving van Nederlandse black metal en de prominente rol die Utrecht hierin speelt, is door ons meermaals beschreven. Trouwe lezers zijn inmiddels bekend met Laster, Verwoed of Terzij de Horde. Als je de muzikanten vraagt of er sprake is van een echte Utrechtse ‘scene’, zullen ze die vraag ontkennend beantwoorden, omdat iedere band zijn eigen geluid en kenmerken heeft. Maar er is wel degelijk verwantschap en kameraadschap tussen de verschillende bands. Dit kameraadschap leidt in sommige gevallen tot muzikale inspiratie voor een nieuw band of project. Vuur & Zijde is precies zo’n band, een muzikaal trio waarin leden van Terzij de Horde en Laster het net even over een andere boeg gooien dan ze bij hun andere band gewend zijn.

Atmoblack is de omschrijving voor de muziek van Vuur & Zijde, oftewel atmosferische black metal. In maart kregen we al een voorproefje te horen met het nummer ‘Zonnestorm’, waarin de clean gezongen vocalen van zangeres F. begeleid worden door blastbeats en gierende gitaarecho, die zo typisch zijn voor het moderne black metalgeluid. De hemelse zang van F. lijkt vanuit de achtergrond te komen en contrasteert goed met de rauwe sound van de band.

Afgelopen vrijdag verscheen het debuut van de band in de vorm van een split album met het Duitse black metalgezelschap Impavida. Vuur & Zijde levert naast ‘Zonnestorm’ nog twee nieuwe nummers. Het eerste, ‘Zilt’, neemt na een furieus begin flink gas terug, wat nog meer bijdraagt aan het atmosferische geheel. Voor de opnames trok de band zich terug in een yurt aan de kust van Friesland en het is dus ook niet gek dat de zee en kust als thema terugkeren in dit nummer. 

Hetzelfde geldt voor het laatste nummer van Vuur & Zijde op dit album: ‘Noordzee’ is het black metal-equivalent van een strandwandeling langs de Nederlandse kust. Niet hartje zomer, in de brandende zon met blote voeten in de branding, maar met rubberlaarzen en een regenjas door het mulle zand op een grauwe en winderige herfstdag. Wederom traag voortslepend, wordt de luisteraar muzikaal gezandstraald.

De b-kant van het album wordt gevuld door Impavida. Dit mysterieuze Duitse gezelschap, bestaande uit God Killing Himself en He, Who Waketh The Void, draagt twee nummers aan. Het eerder uitgebrachte ‘Gram’ en het 14 minuten durende ‘Wahn & Stille’. De Teutoonse atmoblack is wat agressiever dan Vuur & Zijde, met name door de aanwezigheid van echte black metalvocalen, maar heeft voldoende raakvlakken om een split release te rechtvaardigen. Liefhebbers van de nieuwe golf Nederlandse black metal kunnen hun hart ophalen met dit fijne album.

Het split album van Vuur & Zijde en Impavida is verschenen op 8 mei 2020 en is in fysieke vorm te bestellen via Prophecy Records, maar is ook te streamen en downloaden via Spotify en Bandcamp.