Je kent het wel, dat ene nummer dat al tig jaar oud is, dat te pas en te onpas gedraaid wordt op specifieke momenten zoals tijdens het opstaan, de afwas, een date of op de fiets. De evergreen. In deze tweewekelijkse portretten-serie vraagt 3voor12 Utrecht aan bekende en minder bekende Utrechters uit de creatieve sector, naar hun favoriete hit die nooit zijn waarde verliest.

Met deze week Malou te Wierik, mede-eigenaar van content- en communicatiebureau Buro Dertig.

Curieuze keuze
Malou draait al twintig jaar, meerdere malen per week haar evergreen: ‘Green Eyes’ van Erykah Badu. “Erykah Badu ken ik via mijn ouders. Het eerste album heb ik toen van hen gestolen, meegenomen naar mijn kamer en veel geluisterd. Haar tweede album Mama’s Gun met dit nummer erop heb ik zelf gekocht. Het is eigenlijk een curieuze keuze voor een meisje van elf dat ook naar de Spice Girls luisterde. Mama’s Gun is een persoonlijk album dat gaat over sociale problemen, persoonlijke issues en de liefde. Maar dat wist ik nog niet, maar het klonk toen al fantastisch.”

Vriend fan maken
“In het nummer ‘Green Eyes’ zingt Erykah: ‘My eyes are green, because I eat a lot of vegetables. It has nothing to do with your new friend.’ Dat gaat natuurlijk over jaloezie. Als tiener las ik vaak het boekje dat bij de cd hoorde, terwijl ik naar haar muziek luisterde op mijn kamer. Tegenwoordig vind ik vooral goede muziek voor in de auto, want dan kan ik lekker meeblèren. Eigenlijk overal wel. Ik heb zelfs mijn vriend fan gemaakt zodat we samen naar haar kunnen luisteren. Hij houdt ook heel erg van hiphop en soul, dus ik moest hem wel fan maken.’’

Mysterie trekt me aan
“Het nummer ‘Orange moon’ dat op hetzelfde album staat, vind ik ook een erg mooi nummer. Dat heb ik duizend keer geluisterd toen ik verliefd was. Het gaat overduidelijk over de liefde, maar de verwijzing naar de oranje maan heb ik eigenlijk nooit op gezocht. En dat hoeft ook niet. Het mysterie trekt me aan.”

Vaker zingen dan luisteren
“Ik vind het mooi hoe Badu een universeel thema als jaloezie heeft gevat in ‘Green Eyes’. Ik kan hier altijd naar kan luisteren. En ik luister het niet alleen, ik zing het vooral ook heel veel zelf. Ik denk dat ik dit nummer nog vaker zing dan dat ik het luister, ook als het nummer niet aan staat.”

Helaas hebben we geen opname van Malou’s zangkunsten ontvangen. Wel kun je haar evergreen hieronder luisteren.