Je kent het wel, dat ene nummer dat al tig jaar oud is, dat te pas en te onpas gedraaid wordt op specifieke momenten zoals tijdens het opstaan, de afwas, een date of op de fiets. De evergreen. In deze tweewekelijkse portretten-serie vraagt 3voor12 Utrecht aan bekende en minder bekende Utrechters uit de creatieve sector, naar hun favoriete hit die nooit zijn waarde verliest.

Met deze week Juri Hiensch, fotograaf en creatief projectmanager.

"Het nummer ‘I’m Scum’ van IDLES staat bovenaan mijn lijstje van meest gedraaide tracks. Als ik eventjes energie wil hebben, dan gaat de PA in mijn studio in het rood en is het volle bak ontladen. Het is niet een heel oud nummer, maar wel een nummer dat continu terug komt na anderhalf jaar veel luisteren.”

Ontmoeting 
“IDLES is een populaire punkband op dit moment. In 2017 hebben ze voor het eerst op Eurosonic gestaan. Toen heb ik ze per toeval gezien en ik dacht gelijk: dit is de Britse punksound van vroeger die in één klap terug is van weggeweest. Maar dan nog beter, energieker en geëngageerder. Alle hedendaagse thema’s komen erin terug, zoals de Brexit, emancipatie en het klassensysteem dat nog altijd een rol speelt in het Verenigd Koninkrijk. Het klassieke Engeland wordt erg uitvergroot en dat doen ze op een vette manier. Daardoor was ik gelijk heel enthousiast over de band. Gelukkig waren er ook veel enthousiaste programmeurs die de band geboekt hebben. IDLES stond datzelfde jaar nog bijvoorbeeld op Into the Great Wide open. Ik heb ze daar ook ontmoet, foto’s getrokken en biertjes met hen kunnen klappen. Dat was recht geschapen SCUM!”

Tuig
Scum betekent in het Nederlands tuig. En tuig is ook een soort van lijfwoord. Ik beschouw mezelf als tuig en als ik iemand mag, dan volgt op een dag ook vanzelf de kwalificatie tuig. Tuig staat ook voor rebels blijven. Vroeger was dat ongein uithalen. Nu gaat het meer over uit de maat te lopen en tegen dingen aan schoppen.”

Rouw
“Mijn beste vriend, neef en creatief partner is begin dit jaar overleden, geheel onverwacht. Die keer dat ik IDLES ontdekte in Groningen was samen met hem. We hebben het nummer toen ook gedraaid op zijn begrafenis. In die periode erna hebben we met een hecht clubje onze rouw verwerkt door het nummer heel vaak heel hard op te zetten in mijn studio. Met elkaar hebben we lopen beuken, rammen en gek gedaan. De band met vrienden wordt daardoor veel hechter en je ontdekt je vriendschappen opnieuw. Rouw heeft op die manier ook hele mooie kanten.”

“Dit nummer van IDLES betekent voor mij het doorgaan, de energie en de positieve kanten van het leven.”

Benieuwd naar de evergreen van Juri Hiensch?