Je kent het wel, dat ene nummer dat al tig jaar oud is, dat te pas en te onpas gedraaid wordt op specifieke momenten zoals tijdens het opstaan, de afwas, een date of op de fiets. De evergreen. In deze tweewekelijkse portretten-serie vraagt 3voor12 Utrecht aan bekende en minder bekende Utrechters uit de creatieve sector, naar hun favoriete hit die nooit zijn waarde verliest.

Met deze week Ann de Vries, eigenaar van de Centrale en festivalproducent.

Muziek tijdens het werk
“Mijn evergreen is ‘The Sky is Fallin’’ van Queens of the Stone Age. Ik heb ze twee of drie live keer gezien. Ik luister dit nummer vooral als ik op de fiets zit, ik kan namelijk niet zo goed werken met muziek aan. Omdat ik vaak met meerdere projecten tegelijkertijd bezig ben, leidt muziek die ik gaaf vind vaak teveel af van het omhoog houden van al die ballen. Ik duik namelijk helemaal in de muziek die ik luister; ik hoor elk riffje, zanglijn en elke wisseling van toonsoort. De enige muziek waar ik tijdens het werken naar kan luisteren, is van die mellow, doorkabbelende muziek, die op Ibiza-radiostations gedraaid wordt.”

Vallen, opstaan en weer dóórgaan
“In het nummer van Queens of the Stone Age (afgekort QOTSA) gebeurt zoveel. Voor mij gaat dit nummer over relativeren, kracht en omdenken. Het klinkt heel zorgelijk en zwaar, maar eigenlijk is het juist een heel pragmatisch en positief nummer. Precies zoals de essentie van QOTSA als band zelf is: niet lullen, maar poetsen. Vallen, opstaan en weer dóórgaan. Ik houd ontzettend van die mentaliteit! Mijn leven is namelijk hectisch, er gebeurt heel veel. Er zijn momenten die je tekenen, zoals een legendarisch concert op Lowlands of tijdens ADE. Die blijven je voor altijd bij, want de beleving die wij creëren met ons werk is gewoon niet tastbaar. Het licht is niet hetzelfde, het geluid is niet hetzelfde, de mensen waarmee we werken zijn nooit hetzelfde. Iedere productie is anders en dat vind ik zo mooi; we maken echt ervaringen in ons vak. Tegelijkertijd is het zo frustrerend dat het juist nu niet kan.”

Het groeien als mens gedurende je leven
“Los van het feit dat dit nummer muzikaal geweldig oorstrelend in elkaar zit, is ook de tekst prachtig en kan je hem duiden zoals je het zelf nodig hebt op dat moment. Voor mij gaat het over de beroemde Nederlandse wolkenluchten die doorlopend mijn gemoedsrust bepalen, en over het groeien als mens gedurende je leven. Over dat je moet accepteren dat niks of niemand perfect is en dat forse tegenslagen bij het leven horen. Toch moet je desondanks blijven streven naar het aanraken van de horizon. Het positieve moet proberen te zoeken in het onverwachte, en dat je voortdurend moet werken aan het laten varen van vooroordelen en het vermijden van aannames. In festivalland is het motto: nooit aannames doen. Dat is een waarheid als een koe. Altijd je gezonde verstand blijven gebruiken. Alhoewel Homme zingt: 'Close your eyes, and see the skies are fallin', oftewel, je maakt jezelf gek. Ik denk over alles twintig keer na. De belangrijkste les van de afgelopen jaren als ondernemer is geweest dat ik áltijd naar mijn intuïtie en onderbuikgevoel moet blijven luisteren.”

Benieuwd naar de evergreen van Ann de Vries?