Tussen de lockdowns door hebben we dit jaar gelukkig anderhalvemeterconcerten kunnen bezoeken.

Onze fotografen blikken terug en kiezen hun favoriete foto van een concert (of interview). Kijk met ons mee naar deze mooie beelden en lees de persoonlijke toelichting van elke foto!

Lisanne Lentink

Een portret van Amber Nefkens (INU INU) voor een van mijn coronaprojectjes. Bandjes op het podium fotograferen was dit jaar zeer beperkt, daarom besloot ik een fotoserie te maken van Utrechtse bands en muzikanten met banden, 26 in totaal. Casettebandje, klittenband, trabant, etc. Amber wilde wel met maandverband op de foto: women power! We ontmoetten elkaar voor het eerst en vijf minuten later stonden we heel ontspannen en gezellig foto's met maandverband te maken op station Vaartsche Rijn.

Dank aan alle toffe, lieve Utrechtse muzikanten die aan deze serie hebben meegewerkt! 

Dagmar van der Zalm

Ik heb deze foto in een park in Utrecht gemaakt voor een interview met Ekio. Wat ik er zo leuk aan vind is dat je helemaal niet kan zien dat het een rustig park met spelende kinderen is. Ik vind het heel leuk dat ik dat kan doen met fotografie en dat ik hem zo heb kunnen vastleggen.

Paulus van Dorsten

Ik heb deze foto gekozen omdat het voor mij de vervreemding van de beginperiode van de pandemie symboliseert. Alle theaters, podia etc. waren nog dicht. Ik herinner mij nog dat ik onderweg naar dit fotomoment iemand tegen kwam en riep “sorry moet ff doorfietsen want ik ga naar een concert”. Super weird op dat moment, er waren totaal geen concerten.

Online performances waren de enige manier en Counterjib had er in dB’s een aardige show van gemaakt. Alles uitgelicht, een normale stage zoals we deze kenden van pre-corona. Alleen zonder fysiek publiek, met slechts een scherm waarop werelds grootste Zoom-moshpit-meeting werd geprojecteerd (ik weet eigenlijk nog steeds niet of het wereldrecord is behaald?).

Deze foto is vrij atypisch voor mijn werk en zeker niet de mooiste. Integendeel! In die zin zouden andere keuzes meer voor de hand liggen. Zoals één van de Walk the Line-avonden met 30 man zittend publiek of een van de shows van Colin Benders in de Ronda. Of juist een van de laatste foto’s van een live-performance in Februari 2020 tijdens Uncloud Festival voordat de boel op slot ging.

Echter, het is de sociale vervreemding van een online wereld vs live perfomance wat voor mij wel 2020 kenmerkt. Vandaar deze foto dus!

Jerry van Vliet

Dit jaar niet deze keuze voor een spetterende live foto of een haarscherp portret. Misschien ook niet de meest flatteuze foto van de serie uit het interview met Waldo Volmer, maar wel een foto met een reflectie van de huidige tijdsgeest.

Ik hoop jullie volgend jaar weer te mogen trakteren op heerlijke foto's van onze live avonturen. "Wishful Thinking", yes please! 

Wijgert-Jan van As

Eén van de tofste festivals die ik dit jaar bezocht was Zomer op het
Fort in Nieuwegein. Vanwege de corona maatregelen koos de
festivalorganisatie voor het mooie en ruime Fort Jutphaas als locatie.


De optredens van onder meer Judy Blank, Anne Soldaat, Florian Wolff en
de Blue Grass Boogiemen werden omgetoverd tot ware ontmoetingen. Samen
met de onvermoeibare inzet van alle vrijwilligers, die tussen elke
ontmoeting door alle tafels en stoelen corona-proof schoonmaakte, zorgde
ze voor een heel tof festival.

Sabrine Baakman

Deze foto is gemaakt in Paradiso Amsterdam op het feestje van de Utrechtse PunkPizza waar de band Pizza Knife natuurlijk niet kon ontbreken!

Gemaakt vanaf een stoel in de front row!

Mirel Masic

Het was lastig kiezen omdat Two and a Half Girl is misschien wel de meest fotogenieke band is die op onze podia staan. Ik heb zoveel foto's waar ze cool geposeerd staan, alsof het voor een filmposter is. In deze hebben ze de meest epische pose.

Roosmarijn Broersen

Mijn foto van het jaar voor 3voor12 is dit portret dat ik van SKAV maakte. Gelukkig heb ik dit jaar nog een aantal portretten in mijn studio mogen maken!

Faizel Joemrati

Heb deze foto’s voorafgaand aan het interview, door Chris, geschoten. Deze foto, met ik wat ik me er nog van herinner, de eerste plaat die De Reuters hebben uitgebracht, “zwevend” tussen de handen van Johan.

Toevallig, en daar merk je dat de tennisbal waarop wij leven vrij klein is, is zijn distributeur, Clearspot, een oude bekende van mij uit midden jaren '90 toen ik in Alkmaar bij de beneden buren van Clearspot werkte. Geinige bijkomstigheid ;-)

Kirsten Klijn

In 2020 heb ik maar liefst één fotografieklus kunnen uitvoeren voor 3voor12/Utrecht, maar wederom een leuke. Afgelopen zomer schoot ik een aantal portretten van Dirk Verhoeven, initiatiefnemer van UP:Next. In samenwerking met Prins Bernhard Cultuurfonds maakt opkomend talent kans op een financiële stimulans om een stap verder te kunnen zetten in hun carrière. Na een wandeling in Utrecht met een interessant gesprek over het fonds, de totstandkoming ervan en de kansen die nog voor het oprapen liggen binnen de muziekindustrie kwamen we uiteindelijk uit bij een parkje waar een verloren slinger hing. De perfecte plek, want de winnaar zal tenslotte wat te vieren hebben.

Ondertussen weten we dat Faradays de gelukkige is. Ik kijk uit naar het resultaat en al het andere dat 2021 (hopelijk weer) zal brengen.