Liedschrijver Justin Kniest maakte na een periode vol pijn een doorstart als zanger. Na jaren achter de schermen te hebben gewerkt brengt hij via soloproject Just zijn opgestapelde melancholie tot leven. Voor hem ging de stap naar het licht onder de schijnwerpers gepaard met duistere gevoelens die hij niet van zich afschudde, maar omarmde. Eerder dit jaar bracht hij de singels ‘Dark Days’ en ‘Feels like Home’ uit die nu via streamingsdiensten te beluisteren zijn. Een derde wordt in januari verwacht en zijn debuutalbum staat voor het najaar van 2021 gepland. Kniest’ vijftigste verjaardag betekende het begin van zijn carrière, we vroegen hem naar de tracks die hem inspireerden deze stap te maken.

Talk Talk – Wealth

 “Op dit slotnummer van de plaat Spirit of Eden ontdekte ik voor het eerst dat muziek ook prachtig kan zijn tussen de noten door. De uitgestrektheid van de compositie en vertwijfelde zang maken dat ik iets spiritueels ervaar tijdens het luisteren. Hoewel ik al sinds de jaren negentig fan ben, voelde ik deze impact pas nadat een aantal dingen in mijn leven flink misgingen. Het ontbloot mijn sores en laat me toch zien dat er altijd licht aan het einde van de tunnel schijnt. Een song als wijn, die je vaker moet drinken om de verschillende tonen te proeven of horen.”
 

The Sound - Silent Air (live)

“Eén van de weinige bands die buiten de studio een stukken beter geluid hadden dan erin. Dit livealbum beluister ik nu al bijna heel mijn leven, eerst via cassette want in de eighties kocht je niet zo snel elpees. Vooral de hard-zacht dynamiek is van grote invloed op mij geweest. In mijn debuutsingel Dark Days zit bijvoorbeeld ook een intensiteitsverschil tussen refrein en verzen.”

Elliott Smith – ‘Pitseleh’

“De gevoeligheid van Elliott’s liedschrijven is onmiskenbaar. Deze overdacht van emoties inspireert mij op twee manieren: enerzijds spiegel ik mij aan deze puurheid en anderzijds geeft het mij de behoefte die ingetogen aanpak overboord te gooien om zelf lekker hard te gaan. Wanneer ik over lelijke gevoelens zing hoeft de afwerking ook niet gepolijst en steriel te zijn.”

Shawn Colvin – Matter of Minutes (Live)

“Van huis uit heb ik een beetje country meegekregen in mijn muzikale opvoeding. Deze americanazangeres maakt wat ik ‘biechtliederen’ noem. Ze zingt met het hart op de tong en illustreert met haar fingerpicking gitaarspel de dieptepunten uit haar leven. Die totale oprechtheid is precies wat ik nastreef in mijn eigen teksten en muziek.”

Ryan Adams – Do I Wait

“Tegenwoordig vind ik dat folknummers vaak gemakkelijk wegkomen met oppervlakkige gevoelsoverdracht, er wordt regelmatig een façade opgehouden waaruit blijkt dat alles wel goed gaat en om dit te benadrukken pakt men een zorgeloos tamboerijntje erbij. Ryan Adams doet niet mee aan deze trend en toont zijn ware ik met nummers die een goudeerlijke geladenheid hebben. In mijn eigen werk is ook geen plaats voor pretentie.”