Al drie avonden heeft OPEN erop zitten in het vernieuwde café van De Helling. Noem het een open podium voor van alles en nog wat: debat, film, comedy en muziek. Gratis toegankelijk, dat is natuurlijk mooi meegenomen. Afgelopen woensdagavond kwam Stefan Breuers' label Tiny Room Records langs met een optreden van Sven Agaath en de nieuw getekende solo-act LOGOUT.

Sven Agaath trapt de avond af en speelt slechts hun derde show in twee jaar. Maar natuurlijk kennen zanger en gitarist Gino Miniutti, bassist Stefan Breuer en drummer en toetsenist Arno Breuer elkaar van verschillende andere rockbands uit Utrecht, waarvan Lost Bear waarschijnlijk de bekendste is. Om maar aan te geven: met die chemie onderling zit het altijd wel goed, in welke band dan ook. Toen we op de chat aan Gino vroegen 'en spelen jullie nog nieuwe liedjes?' was het antwoord gewoon weer een voorspelbaar: ‘nee!’ Dus wie hun eigenzinnige mix van sci-fi geluiden, collegerock en reggaeton ritmes al eerder hoorde krijgt precies hetzelfde voorgeschoteld als voorheen. Is dat erg? Nee. Never change a winning ehm...bear? Toch klinkt het ietsje anders vanavond: slepender, donkerder, rafeliger en minder springerig of poppy. Al kan het ook liggen aan het feit dat we te maken hebben met een zitconcert. Gewoon weer goed, niets meer en niets minder.

Dan is het de beurt aan de in Amsterdam woonachtige solo act LOGOUT, de nieuwste aanwinst op Stefan Breuers label Tiny Room Records.  We zijn al snel geneigd om een man met enkel een elektrische gitaar en zijn stem te betitelen als singer-songwriter, maar dat gaat bij LOGOUT slechts deels op. Al heeft zijn nog te verschijnen derde album N91° wel degelijk een zeer verhalend karakter. Het gaat over een man, helemaal alleen op een eiland met een zandstrand en geen herinnering over hoe hij daar terecht kwam. Tussen de nummers door wordt ons zijn verhaal verteld en steeds meer puzzelstukjes vallen op zijn plaats. Muzikaal horen we vleugjes ambient, dreampop en psychedelica, waar vooral veel effecten (pedalen en digitaal, uit zijn laptop) een rol spelen. Dit ondersteunt hij met visuals op zijn laptopscherm. Zijn stem kent meerdere lagen en wordt digitaal vervormd, zodat er vaak een heel koor aan vreemde stemmen ontstaat.

Gitaren dronen soms en op andere momenten klinken ze weer melodieus. Beats en drumcomputers worden ook ingezet om de muziek een extra ruggengraad te geven. Het resultaat is zeer dromerig en tranceopwekkend. Vooral die bevreemdende, vervormde vocalen geven de muziek een raar en eigenzinnig geluid. We hebben zelfs een beetje moeite om wakker te blijven. In positieve zin. LOGOUT zingt avontuurlijke slaapliedjes en helpt je mee op weg naar een andere (droom)wereld. Al is de muziek aan de andere kant ook weer te experimenteel om echt gerust te stellen. Erg mooi in ieder geval. Ja, een geslaagde avond, deze vierde editie van OPEN.
 

Gezien: OPEN met Sven Agaath en LOGOUT, woensdag 28 november 2018 @ De Helling, Utrecht.