Diversiteit stond centraal tijdens deze goed bezochte editie van Club 3voor12 Utrecht. De Turkse folk van Yank ging naadloos over in de Nederlandstalige poprock van LE MOTAT en electrotrip-rock van Conditionals. Het eindresultaat: een mooie avond vol goede muziek.

Enthousiasme van Yank warmt het publiek op

Yank heeft de eer om de avond te openen en dit doet hij met verve. Enigszins nerveus stapt hij, gesteund door een basgitarist, gitarist en percussionist, het podium op. Het is de eerste keer dat ze als kwartet op het podium staan, hoewel dit niet terug te horen is. De bandleden zijn goed op elkaar ingespeeld en verschillende muzikale invloeden en genres wisselen elkaar genadeloos af. Country, blues en natuurlijk folk passeren allemaal de revue met als enige constante factor de Turkse teksten van Yank. Ondanks het feit dat hij nog maar drie jaar in Utrecht woont, heeft Yank de harten van het Utrechtse publiek weten te winnen. Dat bewijst hij ook tijdens dit korte optreden. Niet alleen loopt de zaal van dB’s steeds voller, ook komt het publiek steeds verder naar voren. Voorzichtig zie je mensen meebewegen op de maat en opgaan in de dromerige muziek en zang van Yank. Het is dan ook jammer dat na een half uur plaats gemaakt moet worden voor de volgende band op het programma. 

LE MOTAT blijft in je hoofd hangen

Na een korte ombouw, is het de buurt aan LE MOTAT. Met een vijf mensen en een synthesizer is het enigszins kleine podium van dB’s volledig volgebouwd. Vanaf het begin van hun optreden tot aan het eind is de zaal goed gevuld. Sommigen zijn gekomen voor Tato Wesselo, zoon van Theo Wesselo (Rembo & Rembo, Hausmagger, red.), maar veelal ook voor de soms absurdistische nummers van de band, die goed in elkaar zitten. Het knallende ‘Gooi Jij Je KOP s IN t IJS’ vormt niet alleen een hoogtepunt tijdens de show, het maakt ons ook nieuwsgierig naar het album dat in juni uitgebracht wordt.

Toch komt de goed opgebouwde show bij vlagen weinig spontaan over.  Als intro voor het nummer ‘Afstand’, ‘belt’ Wesselo bijvoorbeeld met het publiek om zo de afstand tussen de muzikanten en het publiek te verkleinen. Dit soort flauwe grapjes heeft de band niet nodig. Als ze hun muziek voor zichzelf laten spreken, zijn ze op hun best. Op 10 april is LE MOTAT te zien tijdens Tweetakt. 

EP presentatie van Conditionals 

Voor hun optreden, interviewden we Rinze Voorberg en Koen Klarenbeek al over hun nieuwe EP Soon. Na maanden werk, presenteren Conditionals vanavond het resultaat. En dat mag er wezen! De band begint hun optreden met het titelnummer: een binnenkomer van jewelste. Niet vreemd als je Mogwai als inspirator noemt. Zo had het nummer 'Protected Sex' niet misstaan op Atomic.  

Tijdens het concert wordt er veelvuldig gewisseld in dynamiek. De nummers kennen een duidelijke opbouw. Waar ze klein beginnen, worden ze in een mum van tijd opgebouwd naar een vol en intens geluid. Knap ook hoe ze met z’n tweeën een gelaagde sound weten te creëren. De vragen die richting het publiek gesteld worden, leveren vaak hilarische antwoorden op van de vele vrienden die naar hun optreden zijn gekomen. Voor het laatste nummer ‘Wherever You’re Going Next’ wordt het duo bijgestaan door een trompettist en saxofonist. Niet alleen is dit nummer gekozen als single voor de EP, het vormt ook de perfecte afsluiter voor de avond.

Gezien: Yank, LE MOTAT, Conditionals (bij Club 3voor12 Utrecht), donderdag 28 februari 2019 @ dB's