Hausmagger verkauft dB's aus...

en is simpelweg schijtgoed!

Tekst: Joost van Beek / Foto's: Joost Slijkoort ,

Zaterdagavond trok Hausmagger het popzaaltje van dB's vol. Hausmagger? Welnee joh, geen bedenkelijke Duitse fitnessdisco maar de de rockband van 'ex-Rembo' Theo Wesselo. De reden voor de verschijning van deze kindercultheld is even tragisch als vertederend. Vanavond verdient hij wat beltegoed om zijn studerende zoon in Utrecht te kunnen spreken. Het moge duidelijk zijn; het ietwat gênante gevoel voor humor dat Rembo en Rembo zo legendarisch maakte, omarmt Wesselo twintig jaar later nog steeds.

'Hausmagger = Ausverkauft', zo prijkt er op een A4'tje aan de deur van dB's. Dan weet je, dit gaat een melige avond worden. Want Duits is übergrappig.

Goed, wat die meligheid betreft levert het Bredase Disco in the Disco perfect voorwerk. Met een bizar instrumentarium, een dito idiote podiumpresentatie maar vooral écht aanstekelijke discopunk dwingt dit trio her en der schaamteloze danspasjes af. Zuur kijken is dan ook geen optie. Oké, er worden wat drums uit een doosje getoverd. Maar dag mag.

Een korte blik door de zaal doet overigens vermoeden dat een deel van het publiek hier is om jeugdsentimentele redenen. Het gros van de aanwezigen zat ongetwijfeld ooit met natte haartjes te luisteren hoe Wesselo uitlegde dat je best met je vaders tandenborstel je eigen schijtstrepen uit de wc-pot kan poetsen. Mag dat? Ja, dat mag.

Het Rembo & Rembo-verleden van Wesselo vergroot Hausmagger met een vieze knipoog uit. Die eeuwige kauwgom heeft de frontman sinds zijn Villa Achterwerk-era niet uitgespuwd en als er halverwege de show een écht vies liedje word ingezet vraagt de frontman de kinderen in de zaal de oren te spitsen. Tel daarbij de iconische Rotterdamse tongval op en een show van Hausmagger staat garant voor een avond nineties nostalgie. Dat mag best, want Hausmagger is Rembo & Rembo voor volwassen kleuters.

Concreet betekent dat liedjes over liefde voor hoeren, jojo's en viezerds in de metro. Hoogtepunt in de set is 'Je Loopt Als Een Homo', een hilarische ode aan Mark Rutte. De thema' s worden gevangen in een soort sleazy rock-'n-roll. Eigenlijk verwoordt de bandbio het beter: "Goeie recht-toe-recht-aan-songs in onnederlands proza". De nieuwe toetsenist Reid drukt een belangrijk stempel op het bandgeluid én de avond an sich. Met een familypack chipszakjes verdwijnt hij in de zaal om zichzelf voor te stellen. Wij mogen hem vragen wat we willen. Briljant.

Hausmagger biedt een uur ranzige ongein die uitbundig meegezongen en gevierd wordt. Want laten we ons vooral niet al te belangrijk wanen. Hausmagger is schijtgoed, muzikaal laagdravend en absoluut niet inventief.

Mag dat?
Absoluut.

Gezien: Disco in the Disco & Hausmagger, zaterdag 14 maart 2015 @ dB's, Utrecht.