Dromerige, speelse indierock van bewilder vult op vrijdagavond 14 juni EKKO. Na ruim twee jaar afwezigheid speelt de vijfkoppige band deze avond in Utrecht zeven onvoltooide nummers van hun aankomende album. Een avond die in het teken staat van veel karatetrappen, muzikaal vuurwerk en het bijzondere getal zeven.

De eer om het publiek op te warmen op deze zomeravond is voor Mevrouw Tamara. Zij opent met haar nieuwe, poëtische nummer ‘De Stad’. Dit is het eerste nummer van een nieuw album dat in september verschijnt. De nummers van de artieste, die vanavond zonder band het podium betreedt, gaan over persoonlijke thema’s. De uit Soest afkomstige en inmiddels weer in Utrecht wonende singer-songwriter heeft de afgelopen jaren duidelijk groei doormaakt.

Mevrouw Tamara

Bewilder opent de show met ‘Blue Monday’, de eerste single van het aankomende album, die uitkwam op de somberste dag van het jaar. Frontman Maurits Westerik en zijn band spelen deze avond veertien nummers. Zeven oude nummers en zeven nieuwe (nog net niet voltooide) nummers. In dit interview legt Westerik uit waarom het getal zeven een uiting van eenheid en verlichting is. Opvallend is het licht tijdens de show: bij nieuwe nummers is het podium blauw verlicht, bij oude nummers is dit geel. Als verwijzing naar het eerste album Dear Island en naar het aankomende nieuwe album.

In het nieuwe nummer ‘Tied Up’ zoekt Bewilder meer de elektronische kant op. Dynamische toetsen en krachtige drums zorgen ervoor dat zowel de muzikanten als het publiek helemaal opgaan in de muziek. Een steengoed optreden, waarin de luisteraar het vernieuwde, maar toch vertrouwde, geluid van bewilder kan ervaren. De show en het spel van de band zitten vol met contrasten: van uitbundig tot subtiel en intiem en van hard tot zacht. Kleine liedjes eindigen vaak in een explosie van geluid.

De Utrechtse indierockers worden hartelijk verwelkomt door een volle zaal. Gelijk na het openingsnummer volgt de band met nog een nieuw nummer, ‘My Fire’. De nieuwe nummers zijn precies zoals we van hen kunnen verwachten. Rustige intro’s, een psychedelische elektrische gitaar, melodieuze synthesizers, wat uiteindelijk resulteert in een muzikaal partijtje vuurwerk. Nieuw werk wordt afgewisseld met bekende nummers. Bij het nieuwe nummer ‘From City to City’ komt de dromerige kant van de band naar voren. Uiteindelijk resulteert het nummer in een tijdloos bewilder-nummer.

Bij rustigere nummers, zoals klassiekers ‘So It Goes’ en ‘The Unknown’ gaat de band juist nóg meer op in de muziek. Naarmate de show vordert lijkt het podium steeds dichter bij de zaal te komen, en word je meegenomen in het fantastische geluid van bewilder. Als afsluiter is daar uiteraard de hit ‘Forza (It Is)’, waarin Westerik de kans pakt om zijn been de lucht in te gooien voor zijn beroemde karatetrappen.

Bewilder


Gezien: bewilder + Mevrouw Tamara, vrijdag 14 juni 2019 @ EKKO