Na ruim twee jaar afwezigheid geeft bewilder op vrijdag 14 juni weer een show in EKKO. Bewilder combineert daarin zeven gloednieuwe nummers met zeven bekende nummers. Behalve ‘Blue Monday’, die werd uitgebracht op de somberste dag van het jaar, zijn de nieuwe nummers nog nét niet helemaal af en nog niet opgenomen. De bandleden willen hiermee voorkomen dat ze nu al vastzitten aan een definitieve versie. Hoe dat precies gaat lopen hangt af van de avond. De reacties van het publiek kunnen zelfs tot nieuwe ideeën leiden. Het publiek mag zo mede bepalen hoe de nummers op de plaat komen.

Tweede album
Na het succes van ‘Dear Island’, het album uit 2015 dat nationale faam bracht, waren de indierockers helemaal niet van plan een tweede album uit te brengen. “Bewilder is een vriendschapsproject”, vertelt frontman Maurits Westerik. “Het is min of meer organisch een goede band geworden. Het was niet de bedoeling om zoveel te spelen na Dear Island, we werden meegenomen door het succes. Hoe dat verder zou lopen mocht een vraagteken zijn. Ik houd wel van open eindjes”. Uit dit open eindje komt nu toch nieuw werk.

Piano
De nieuwe nummers zijn onvervalst bewilder: speelse indierock t maar net even wat dromeriger en dynamischer. Dat komt doordat Westerik in een zoektocht naar nieuwe inspiratie is gaan componeren vanuit piano en verschillende drumsamples en ritmes. Heel anders dan het schrijven vanuit gitaar, zoals hij al vijftien jaar gewend is. ‘”Een piano is enerzijds overzichtelijker dan een gitaar”, vertelt Westerik, “je ziet alle toetsen naast elkaar. Als het die ene toets niet is, dan is het wellicht die andere daarnaast. Anderzijds is het een onvoorspelbaarder instrument. Er zijn zoveel wendingen mogelijk. Deze zoektocht was erg inspirerend”.

Het getal zeven
Bewilder speelt dus zeven oude en zeven nieuwe nummers in hun shows. Heeft het getal zeven iets te betekenen? Westerik vertelt: “We waren twee jaar geleden in Indonesië, daar viel het ons op hoezeer gemengde groepen echt samen naar een rock concert luisteren. In Nederland is het allemaal zo gesegregeerd. Zeven is een uiting van eenheid en verlichting, een mooi streven.” In de nieuwe shows worden dus zeven oude en zeven nieuwe nummers gespeeld. En misschien is het je al opgevallen, maar de data van de concerten (7 juni Podium Asteriks, 14 juni Ekko, 21 juni Paradiso/Cinetol) zijn ook niet toevallig gepland op een veelvoud van zeven.

Niet vastomlijnd
Het concert in Ekko is de opmaat naar een nieuw album, niet de vertolking ervan. De nieuwe nummers zijn bewust nog niet vastomlijnd. Het is ook nog niet zeker of deze nummers op het album gaan verschijnen. Misschien een paar, misschien allemaal. Alleen het nummer 'Blue Monday' is al af en opgenomen. De bandleden willen net als hun eigen bandnaam al aangeeft nog even verwarring zaaien...

Directeur
Westerik zit sowieso niet stil op dit moment. Sinds kort heeft hij er een uitdaging bij. Vorig weekend werd bekend dat hij is benoemd tot festivaldirecteur van Best Kept Secret. Zelf zegt hij: ”Dat betekent niet dat ik bewilder in de steek laat. Ik heb veel zin in de optredens en het maken van een bewilder album.” 

Te zien: concert Bewilder - vrijdag 14 juni 2019 @ EKKO. Kaartjes zijn nog te koop