Kort Utrechts Popnieuws Week 50

Verenigde Stathe Sessies, broederlijke releasewedstrijd, FRAME, 78 R.P.M., Crimson Inc. en Geysers

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

We worden overstelpt met muzieknieuws, persberichten en releases. Te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een volle editie met aandacht voor de Verenigde Stathe Sessies, een broederlijke releasewedstrijd, FRAME, 78 R.P.M., Crimson Inc. en Geysers.

Verenigde Stathe Sessies presenteert cd in Kytopia
"Wat begon in Kytopia eindigt in Kytopia." Een paar jaar terug begon Staplab met het opnemen van sessies met bands in hun kantoor in het oude Kytopia aan de Zeedijk, de Kantoorsessies. Na een tijdje verhuisden de opnames naar Stathe, waar een nieuw project is gestart: De Verenigde Stathe Sessies. In het afgelopen jaar werden daar niet de minste acts vastgelegd. Welke precies kun je hier terugzien. Zo’n jaar vraagt natuurlijk om een feestje en dat is precies wat er gaat gebeuren. Als afsluiting van het eerste seizoen is er een speciale cd samengesteld die op zaterdag 12 december vanaf 20.00 uur in het nieuwe Kytopia wordt gepresenteerd. Daarmee is de cirkel dus weer rond. Tijdens de cd-presentatie zijn er optredens van Counter-Jib, Paceshifters, Pocket Knife Army en Sandyland. Bij een kaartje in de voorverkoop kun je de cd met korting voor € 3 kopen. Meer info over de bands kun je op Staplab teruglezen en tickets à € 7,50 koop je hier.

Broederlijke Breuer releasewedstrijd wordt beslecht
Stefan en Arno Breuer zijn broers, muzikanten - ze zitten samen in Lost Bear, maar ieder voor zich ook nog in duizend en één andere projecten - en labelbaas (Stefan). Beiden hebben al talloze cd's, EP's, en singles op hun naam staan, maar dit jaar wilden ze dat wat verder brengen en daarom hebben ze in februari een wedstrijd afgesproken om te kijken wie van hen tweeën het meeste releases kon genereren. Met al hun zijprojecten en experimenten dachten ze allebei rond de tien uit te komen. Door gezinsleven en kapotte computers gaan ze dat waarschijnlijk niet halen, maar ze zijn toch een eind gekomen. Dit weekend wordt de balans opgemaakt tijdens een nieuwe editie van Patrick, de "legendarisch onbekende, maar zeer beminde clubavond in Studio Patrick". Er spelen die avond drie bands, waaronder Microwolf en Babyface Bias. Naar een derde act wordt nog gezocht. Arno Breuer zet nog even een eindsprint in om de broederlijke wedstrijd in zijn voordeel te beslechten: Babyface Bias brengt deze avond namelijk een cd uit. Babyface Bias is een zijproject van Lost Bear dat als eerste naar de 4-track greep. Oude opnames (vermoedelijk uit de jaren 2008/2009) van Arno zijn afgestoft en ingezongen door Casper Steenhuizen met als resultaat zeven gruizige powerpoppareltjes die bij elkaar nog geen kwartier duren, zoals het hoort. Bij dit eenmalige optreden wordt Babyface Bias bijgestaan door Herrek-drummer Floyd Atema en is de cd-r in een gelimiteerde oplage van tien verkrijgbaar. De studio gaat om 20.30 uur open en het programma start om 21.00 uur. Entree is € 3.
 
Laatste editie FRAME op 16 december
FRAME is een door zes HKU-studenten ontwikkeld concept waarbij mensen elke avond in een andere 'expositie' stappen in Hofman café. Elke avond is er een ander thema waaraan de muziek en de kunst gerelateerd zijn. De thema's elektronisch en indie/pop zijn al geweest en op de laatste editie, op woensdag 16 december, staat funk centraal. De Rotterdamse hardfunkband Raice the Ace start de avond en als afsluiter speelt de Engelse upbeat, fun lovin' band Bare Jams. De avond begint om 21.00 uur en is gratis toegankelijk.

78 R.P.M. komt met angstaanjagend nieuw album
78 R.P.M. is een Utrechts ambient-drone-noise project dat zich naar eigen zeggen laat inspireren door de soms angstaanjagende geluiden en sferen op delta blues-opnames uit het begin van de 20e eeuw. Luister naar het nieuwe album The Dawning of the Lights of the Six en je begrijpt beter waar de omschrijving vandaan komt.

Video: 'Free?!' van Crimson Inc.
De Utrechts roostband Crimson Inc. heeft afgelopen week een video uitgebracht voor het nummer 'Free?!', afkomstig van het debuutalbum Hold Fast.

Productief Geysers releast twee live-tracks
Na een aantal EP's is de koek voor Geysers nog niet op. Het elektronische project van Alexander van der Linden (ex-Novack) heeft twee live tracks online gezet die zijn opgenomen tijdens zijn show in het Filmtheater in Hilversum, tijdens de Popronde in die stad.