Een afscheidsfeestje op je werk is vaak wat saai. Maar niet bij EKKO, waar programmeur Eduard Versteege na tien jaar afzwaaide tijdens een avond met de Britse punksensatie IDLES en het Utrechtse FFOOSS. Wij mochten ook op zijn feestje komen.

Het is niet alleen de dag van het uitverkochte optreden van IDLES en het afscheid van Versteege. Ook wordt één van de halve finales van het WK voetbal gespeeld. In het café van EKKO is daarom de wedstrijd Frankrijk-België te zien. Voor een deel van de bezoekers reden genoeg om staand met een drankje in de hand te kijken, in plaats van te gaan zitten. Als FFOOSS begint staat het 0-0.

Met een paar rake klappen op de bekkens en harde gitaarakkoorden kondigt FFOOSS zichzelf aan. Sommige mensen kiezen voor de wedstrijd, anderen lopen rustig de zaal in. De Utrechtse band maakt rock volgens het boekje, met keiharde, overstuurde gitaren en een drummer die mept alsof zijn leven ervan afhangt en af en toe ook meebrult. Het gemis van een bassist lost het tweetal op door de gitaar lekker laag te stemmen. Naarmate de set langer duurt rukken steeds meer mensen zich los van het grote scherm in het café en wordt de zaal steeds voller.

Tijdens het vierde nummer hapert de apparatuur van de band. De gitaarversterker valt uit, maar vlak voor het refrein is dat alweer opgelost. En tegen het eind van het nummer begeeft een bekkenstandaard het. Ook die wordt weer snel vastgemaakt. FFOOSS speelt in lekker tempo door. Alleen wanneer de gitaar omgestemd moet worden, valt het even stil. Geen van beide leden zit vandaag op de praatstoel. Alleen het laatste nummer wordt aangekondigd, hun laatste single 'SLAYER'. Tijdens dit optreden is duidelijk geworden waarom gitarist en zangeres Sophia de Geus in gesprek met 3voor12 heeft gezegd dat ze in deze formatie haar ‘rock ei' kwijt kan.

Na het optreden van FFOOSS klimt afscheid nemend EKKO-programmeur Eduard Versteege het podium op voor een korte speech, ook al zegt hij enige last van podiumvrees te hebben. Na zijn praatje loopt iedereen de zaal uit en ziet in het café dat Frankrijk inmiddels met 1-0 voorstaat.

De laatste minuten van de tweede helft van Frankrijk - België zijn nog bezig wanneer IDLES in de hoogste snelheid uit de startblokken schiet. Aan langzaam opbouwen doen deze Britten niet. Soms gaat het tempo wat omlaag, maar het blijft even intens. Van opener 'Heel/Heal' tot en met afsluiter 'Rottweiler' beukt iedereen er vooraan vrolijk op los.

Eigenlijk is een show van deze band niet één show, maar vijf in één. Gitarist Mark Bowen kronkelt zichzelf om zijn gitaar als een slangenmens. De andere gitarist Lee Kiernan staat geen seconde stil, in tegenstelling tot Adam Devonshire, die naast bassist ook secundaire brulboei is. Drummer Jon Beavis moet wel blijven zitten en drumt redelijk stoïcijns door. En vooraan spuugt Joe Talbot op maniakale wijze zijn teksten in de microfoon. Letterlijk. Meerdere keren vliegt er een fluim door de lucht.

Tussen de nummers door is er even tijd om naar adem te happen. Dat is vooral voor het publiek vooraan flink nodig, omdat ze naast springen ook elk refrein meebrullen. Talbot vertelt voor het nummer ‘Danny Nedelko’ over immigranten "die ons leven verrijken. En hopelijk ook dat van jullie". Dan vraagt hij het publiek of ze het leuk heeft en zich veilig voelt in de zaal. Vooral dat laatste vindt de band belangrijk, vertelden ze al eerder aan onze collega’s van 3voor12.

De band houdt van vrolijke chaos: wanneer Talbot niet zingt, neemt hij de tijd om de boel even te overzien. Meerdere keren duikt gitarist Bowen de zaal in, met zijn gitaar of alleen met microfoon. Op een gegeven moment ziet collega-gitarist Kiernan ook zijn kans. Terwijl de twee gitaristen helemaal naar de linker en rechter achterkant lopen, moet het publiek aan beide kanten van de zaal moet een gitaarkabel in de lucht houden.

Dat de avond ook nog om iets anders draait, blijkt wanneer Versteege weer op het podium wordt geroepen. Vlak voor dat moment lijkt het alsof hij bij de backstage moed staat te verzamelen. IDLES-zanger Talbot prijst hem vanwege het feit dat hij altijd op zoek gaat naar nieuwe dingen en open minded is. De wereld heeft volgens hem meer mensen zoals Eduard nodig.

In ons afscheidsinterview vertelde Versteege al dat het tijd werd om te crowdsurfen in EKKO. Tijdens het nummer 'Well Done' krijgt de zaal de opdracht om hem het hele nummer in de lucht te houden, wat heel makkelijk lukt.

Wanneer IDLES klaar is met spelen, is ook de wedstrijd afgelopen. Alleen maalt vrijwel niemand meer om de uitslag.


Gezien: IDLES + FFOOSS, dinsdag 10 juli 2018 @ EKKO