Extreme muziek uit de krochten van Corneilles ziel Extreme muziek uit de krochten van Corneilles ziel

Guy Corneille over La Corneilles nieuwe plaat Rattlesnakes

, Tekst: Jett Ruigrok

Twee jaar na de release van debuutalbum I Was A Bird presenteerde La Corneille op donderdag 26 januari een nieuwe EP. De liveprimeur van Rattlesnakes vond plaats in EKKO, waar alle nummers voor de eerste keer samen gepresenteerd werden. Best spannend, aldus zanger en gitarist Guy Corneille: "Tijdens het schrijven hebben we geen rekening gehouden met wat het publiek er van zou vinden."

La Corneille bestaat uit zanger en gitarist Guy Corneille, drummer Daan Crone en toetsenist Hans Vermunt. Met hun fijne indiefolksound wonnen ze in 2012 de Clash of the Titans en De Utrechts Popprijs, waarna begin 2015 debuutalbum I Was a Bird verscheen. Nu is er voor het eerst sindsdien nieuwe muziek van de band. “We hebben deze EP, met daarop vier nummers, in vier dagen opgenomen.” De dagen in de studio waren intensief, legt Corneille uit door heftig met zijn armen te zwieren. “Er werd veel muziek gemaakt, weinig gepraat. We zaten vier dagen lang in een soort trance. Het was 35 graden binnen, we hebben flink zitten zweten. Een groep mannen in een veel te warme studio die volledig gefocust muziek maken  ΜΆ steeds weer nieuwe dingen aan het uitproberen. Van ‘dat klinkt vet!’ naar ‘nee, dit werkt echt niet’. En dat dan vier dagen lang, tot je uiteindelijk vier nummers op een EP hebt.”

De korte studiotijd zorgde voor een nieuwe manier van werken voor de band. “Natuurlijk hadden we de nummers voorbereid, maar tijdens een opname verandert er nog van alles. We hebben snel gehandeld en keuzes gemaakt op gevoel. Intuïtie was het allerbelangrijkste, gewoon snel knopen doorhakken.”

De afgelopen twee jaar heeft de band niet stil gezeten. Ze maken namelijk ook muziek met De Dansers, een Utrechts gezelschap van dansers en muzikanten. Corneille is componist van deze groep. “Dat is een hele andere manier van werken. Hier maak je muziek, maar je maakt het eigenlijk niet helemaal af. Ik laat interpretatieruimte over, want er komen nog dansers bij. Zij maken het dan tot een geheel. Hierdoor kun je veel experimenteren en gekkere dingen doen, dat vind ik vet.”

Toch is het best veel tegelijk. Corneille komt over als een drukke jongeman die veel nadenkt over de keuzes die hij maakt. Hij had genoeg van zijn eigen overpeinzingen en ging over tot actie. “Het was echt tijd voor een plaat. We moesten iets maken wat af was; waarmee we onze ontwikkeling konden laten horen en waarin we nieuwe muzikale ontdekkingen konden doen.”

Dit geldt niet alleen voor de band. Het is ook wat Corneille met de plaat wil overbrengen. Met het maken van de plaat heeft de band zichzelf wakker geschud en Corneille hoopt de wereld ook een wake-up call te kunnen geven met deze EP: “We leven in een ingewikkelde wereld. Met de plaat wil ik het publiek aanspreken om iets te doen. Wat precies, dat weet ik niet. Maar kom ik actie en maak duidelijk waar je voor staat, wat dat ook mag zijn. Dat is zo belangrijk in de tijd waarin we leven. We communiceren dit door de dwingende toon in de muziek. Die is veel strenger en heftiger dan het publiek van ons gewend is.”

De nieuwe nummers zijn duister en een beetje mysterieus. Alle uitersten zijn er in terug te horen: van a capella zang tot een heftige gitaarsolo, van vrolijke naar hele diepe emoties en zelfs depressieve geluiden. “Op zo’n extreme manier muziek maken, dat doen muzikanten niet vaak. Het is bijna alsof het tegen de regels is. Voor ons was dit juist een reden om het wel te doen. Van het ene naar het andere extreme punt en weer terug. En dan kijken hoever je kan gaan. Het is heftig, dwingend en anders.”

De nieuwe EP bevat muziek waar je echt even voor moet gaan zitten. Corneille vindt het spannend om hem aan het publiek te presenteren. “Tijdens het schrijven hebben we geen rekening gehouden met wat het publiek er van zou vinden. Dat is niet de manier waarop wij muziek maken. Dit is wat wij heel vet vinden en dat willen we aan de mensen laten horen en zien. Het is elke show weer een kunst om de muziek over te brengen - om zo te spelen dat het publiek mee gaat van het eerste vrolijk uptempo nummer naar het laatste, wat donkerdere en alternatievere nummer. Deze EP is echt geschreven vanuit de krochten van mijn ziel. Het is elke keer opnieuw een uitdaging. En dat maakt het ook zo leuk.”

La Corneille treedt de komende maanden op in Eindhoven (Altstadt), Haarlem (Patronaat) en Breda (MEZZ). 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht